Uraaniasekampanja

Uraaniaseet ovat ”köyhdytettyä” uraania (DU) sisältäviä ammuksia ja pommeja, jotka räjähtäessään syttyvät tuleen ja levittävät hienojakoista uraanioksidipölyä laajalle ympäristöön. Uraanioksidipöly on vaarallista radioaktiivisuutensa ja biokemiallisen myrkyllisyytensä vuoksi.

Missä uraaniaseita on käytetty

Uraaniaseita on käytetty Irakin sodissa vuosina 1991 ja 2003. Uraanioksidipölylle ovat altistuneet sekä Irakin että länsiliittouman sotilaat, mutta myös paikalliset siviilit. Muun muassa Basran alueella, missä on enemmälti tehty tutkimuksia, on todettu erilaisten syöpäsairauksien mm. leukemian lisääntyneen hälyttävästi. Viimeaikaiset uutiset Irakin Fallujassa tiheään syntyvistä epämuodostuneista vauvoista ja uudentyyppisistä syövistä ovat järkyttäneet lukijoita kaikkialla.

Irakin lisäksi uraaniaseita on käytetty ainakin Balkanilla ja Afganistanissa. Kaikkialla missä niitä käytetään siviilien ja sotilaiden lisäksi myös rauhanturvaajat samoin kuin eri maiden ns. nopean toiminnan joukot altistuvat näiden aseiden radioaktiivisuudelle ja myrkyllisyydelle. Maaperän puhdistaminen on käytännössä mahdotonta. Köyhdytetyn uraanin puoliintumisaika on 4,5 miljardia vuotta. Ainakin 18 maalla tiedetään olevan uraaniaseita varastoissaan.

Belgia on kieltänyt uraaniaseet alueellaan

Belgia on maaliskuussa 2007 ensimmäisenä maana maailmassa kieltänyt uraaniaseiden valmistuksen, käytön, varastoimisen ja kuljetuksen Belgian alueella. Laki tuli voimaan 22. kesäkuuta 2009. Viimeaikaiset tieteelliset tutkimukset ovat lisänneet tietoa köyhdytetyn uraanin radioaktiivisuudesta ja biokemiallisesta myrkyllisyydestä. Euroopan parlamentti esitti 22.5.2008 tähän asti kattavimman vaatimuksensa uraaniaseiden käytön moratoriosta päämääränä täyskielto.

 

ICBUW:n raportti köyhdytetytä uraanista

11. lokakuuta 2010

Köyhdytetyn uraanin käyttöä, valtioiden kykyä vastata sen aiheuttamaan saastumiseen ja terveystutkimusten kehitystä koskeva, Serbian, Bosnian ja Kosovon kokemuksia tutkimalla tehty raportti.

Lataa raportti (englanniksi).