Etusivu
 

Facebookilla väkivaltaa vastaan

Afrikan toiseksi suurimmassa slummissa väkivaltaa torjutaan joukkoistamalla

Keniassa jännitteet purkautuivat väkivaltana, kun oppositio syytti istuvaa presidentti Mwai Kibakia vaalivilpistä parlamentti- ja presidentinvaaleissa joulukuussa 2007. Arviolta noin tuhat ihmistä sai surmansa ja 600 000 ihmistä joutui pakenemaan kodeistaan. Kenialaiset halusivat varmistaa, etteivät tapahtumat pääse toistumaan.

Syntyi lukuisia hankkeita väkivallan ennaltaehkäisemiseksi. Yksi niistä oli Ushahidi. Se kehitti väkivallasta raportoimiseksi virtuaalisen kartta-alustan. Kansalaisjournalistit löysivät sen omakseen ja verkkosivustolla oli vaaleja seuranneiden väkivaltaisuuksien aikana 45 000 käyttäjää. Tietoja voi lähettää tietokoneelta, mutta melkein kaikki käyttävät tekstiviestejä ja kuvaviestejä.

Sosiaalisen median käyttöä pro gradussaan tutkinut Saila Lindroos selittää joukkoistamisen suosiota teknologialla.
– Melkein kaikilla Afrikassa on nykyään matkapuhelin.

Lindroosin mukaan rauhanpropaganda levisi sosiaalisessa mediassa levottomuuksien jälkeen. Se auttoi organisoimaan väkivaltaisuuksien ennaltaehkäisyä varsinkin ennen seuraavia vaaleja.
– Sosiaalinen media tuo vihamiehiä lähemmäs toisiaan ja ihmiset tietävät voivansa jäädä kiinni etnisiä ryhmiä leimaavista päivityksistä tai väkivaltaan kiihottavista sisällöistä.

Sosiaalista mediaa voi hyödyntää pahaan siinä missä hyväänkin. Kaikkeen tietoon ei voi luottaa ja kansalaisille on opetettava medialukutaitoa.

Oma televisiokanava tekee ongelmista näkyviä

Nairobin suurimmassa slummissa Kiberassa kansalaisjournalismia laajennettiin televisiotuotantoon. Kibera TV pyörittää riippumatonta Youtube-kanavaa. He ovat yleensä ensimmäisenä ja ainoa paikalla, kun slummeissa tapahtuu jotain. Kansainväliset uutiskanavat BBC ja Al-Jazeera ostavatkin heiltä kuvaa.

Kibera TV pyrkii aktiivisesti vähentämään ryhmien välisiä jännitteitä ja tuomaan esille alueen asukkaiden näkökulmia tulevaisuuden kehittämisestä. Nuoret kansalaisjournalistit kuvaavat pienten käsikameroiden avulla uutisia sieltä mistä niitä ei aiemmin ole tehty.
– Se tuo äänen paikallisille ja luo yhteishenkeä sekä auttaa pitämään rauhan kasassa, Lindroos summaa.

Hollannissa opiskellut Saila Lindroos on kiinnostunut sosiaalisen median käytöstä rauhanrakentamisessa.Hollannissa opiskellut Saila Lindroos on kiinnostunut sosiaalisen median käytöstä rauhanrakentamisessa.

Fakta

  • Kibera on Afrikan toiseksi suurin slummi Kenian pääkaupungin Nairobin länsipuolella. Pinta-ala kaksi neliökilometriä ja asukkaita noin 170 000. Alueella on kuvattu useita elokuvia kuten Fernando Meirellesin Oscar-voittaja Uskollinen puutarhuri (The Constant Gardener, 2005)
  • Ushahidi on swahilia ja tarkoittaa todistusta. Se tuottaa avoimeen lähdekoodiin perustuvia kartta- ja paikkatietojärjestelmiä.
  • Kibera TV on kansalaisjournalismia tuottava nettitelevisio. Taustatukena yhdysvaltalainen "Hot Sun -säätiö" ja yhteistyötä kuvaamista ja editointia kouluttavan Kibera Film Schoolin kanssa.
  • Saila Lindroosin tutkimuksen "Facebook and Peace in Nairobi: A Reception study of social media in post-conflict Kenya" voi lukea osoitteessa http://dare.uva.nl/document/333382

Rauhanews – Uutisia rauhanrakentamisesta – PAX Teemanumero