Etusivu
 

Ihmiset kartalle

Maapallolla on yhä kartoittamattomia paikkoja, mutta millaista olisi elää paikassa jota ei ole kartassa?

Valkoinen täplä suurkaupungissa on epämääräinen reuna-alue, jota kaupunki ei tunnista osaksi itseään. Sinne ei välttämättä toimiteta peruspalveluita eikä sen asukkaiden elämää ja ongelmia tunneta. Nairobin asukkaista ainakin noin joka kymmenes asuu tällaisella alueella.

Tehdäkseen itsestään ja elämästään näkyviä Nairobin länsipuoleisen slummin Kiberan nuoret käynnistivät vuonna 2009 digitaalisen karttahankkeen. Se visualisoi asuinympäristön tapahtumia kansalaistensa itsensä tuottamien raporttien avulla. Kartalla on niin uutisia kuin kulttuuritapahtumia ja vaalien valvontaa. Tietoja voi lähettää verkkosivujen kautta, mutta myös tekstiviesteinä ja videoina.

Saila Lindroosin mukaan onnistumisen edellytys oli mahdollisimman monien saatavilla oleva halpa tekniikka. Perusmatkapuhelimet ja niiden käyttämät verkot ovat halpoja toisin kuin älypuhelinten datan siirtoon perustuvat kalliita investointeja vaativat verkot.

Toiseksi teknologian pitää hyödyntää olemassa olevia ratkaisuja. Lindroos muistuttaa, ettei Suomeen onnistuttu rakentamaan mobiileja verkkopankkeja ennen älypuhelimien mahdollistamia sovelluksia. Keniaan sen sijaan rakennettiin tekstiviesteihin perustuva maailman kehittynein mobiilimaksu- ja pankkisiirtojärjestelmä M-Pesa.

Palveluiden hinta ei ole este toiminnalle. Teleoperaattorit tarjoavat ilmaisia tekstiviestipalveluita, kuten juuri tekstiviestipohjaisen Facebook Zeron.

Map Kiberaan lähetetyt tekstiviestit paljastivat slummin olevan täynnä elämää. Se muuttui digitaaliseksi tarinankerronnan keskukseksi, joka tarjosi kansalaisille mahdollisuuden jakaa heidän tulevaisuuteensa vaikuttavaa tietoa. Viranomaisille ja kansalaisjärjestöille se toimii tilannekeskuksena, joka mahdollistaa kehittämistoimien kohdistamisen oikeisiin paikkoihin.

Kiberan virtuaalisesta kartasta voi suodattaa tietoja eri kategorioiden perusteella. Kuvakaappauksessa on suodatettu väkivaltaiset tilanteet.Kiberan virtuaalisesta kartasta voi suodattaa tietoja eri kategorioiden perusteella. Kuvakaappauksessa on suodatettu väkivaltaiset tilanteet.

Voice of Kibera

Kartta osoitteessa http://voiceofkibera.org/
Seuraa Twitter @VoiceofKibera

Rauhanews – Uutisia rauhanrakentamisesta – PAX Teemanumero