70 vuotta Hiroshimasta – sytytä liekki atomipommien uhrien muistolle

6.8.1945 Yhdysvaltain pommikone pudotti atomipommin Hiroshiman
kaupunkiin Japanissa. Muutaman päivän päästä 9. elokuuta pudotettiin
toinen pommi Nagasakiin. Molemmat kaupungit tuhoutuivat
silmänräpäyksessä, sadattuhannet kuolivat tai vammautuivat.

Atomipommien uhreja muistetaan eri puolilla maailmaa ja Suomea Hiroshima-päivänä 6. elokuuta. Helsingissä päätilaisuus järjestetään Töölönlahden rannalla, Oopperan amfiteatterilla. Illan ohjelmaan kuuluu musiikkia ja puheita. Illan hämärryttyä Töölönlahteen lasketaan japanilaisen perinteen mukaan kynttilälyhtyjä.

Puheet: Erkki Tuomioja ja sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa. Musiikista vastaa mm. Koiton Laulu. Duo Antti Mähönen ja Kirsi Mallea esittää Violetta Parraa illan hämärtyessä ja Yuriko Shibayama ystäviensä kanssa tuo iltaan japanilaisen panoksen perinteisen japanilaisen soitannan ja laulun muodossa.

Ohjelma alkaa klo 21 ja kestää noin tunnin, jonka jälkeen viemme kynttilät rantaan ja laskemme veteen.

Myymme kynttilälyhtyjä 2 € / kpl, mutta oman kynttilän voi hyvin tuoda mukaan.

Ei unohdeta Hiroshimaa – Tule sytyttämään kynttilä atomipommien uhrien muistolle ja ydinaseiden, asevarustelun ja sotien järjettömyyttä vastaan.

*****************************

Vi kommer ihåg Hiroshimas och Nagasakis offer 6.8. klo 21 - när vi tänder våra lyktor I Helsingfors, vid Tölövikens strand (bakom Operan) för att minnas atombombens offer för 70 år sedan.  Samtidigt tänder vi våra ljus mot mot krig och förstörelse, mot kärnvapen och upprustning.

Talare: Erkki Tuomioja och professor Jaana Hallamaa. För musik ansvarar bla. Koiton Laulu (programmet uppdateras allt efter).

*****************************

Järj:/Arr: Suomen Rauhanliitto - Finlands Fredsförbund, Svenska fredsvänner i Helsingfors ja / och Seurakuntayhtymä / Kyrkans samfällighet yhteistyössä useamman rauhanjärjestön kanssa.

******************************

Katso lista Hiroshima-päivän tapahtumista täältä.

Löydät tapahtuman myös Facebookista.