Jemenissä toiveita tulitauosta

YK:n Jemenin erityisedustaja Ismail Ould Cheikh Ahmed on esitellyt suunnitelman tulitauosta, joka alkaisi keskiviikkona 19.10. keskiyöllä, brittiläinen Guardian kertoo. Tulitauon on määrä kestää kolme vuorokautta ja tavoitteena on sen jatkaminen.

Jemenin presidentti Abd Rabbu Mansour Hadi on Guardianin mukaan hyväksynyt tulitauon. Presidentin virallisessa twitterviestissä tulitauon ehdoiksi määriteltiin toisten osapuolten hyväksynnän lisäksi yhteisen tulitaukoa valvovan elimen aktivoiminen sekä Taizin kaupungin piirityksen lopettaminen.

Ilmoitus tulitauosta annettiin pian sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry ja hänen brittiläinen kollegansa Boris Johnson olivat vaatineet tulitaukoa. Ulkoministereiden tulitaukovaatimus perustui Saudi-Arabian 8. lokakuuta Jemenin pääkaupungissa Sanaassa tekemään ilmahyökkäykseen. Hautajaisiin kohdistuneessa iskussa kuoli 140 ja haavoittui noin 600 ihmistä.

Saudi-Arabia on ottanut vastuun iskusta ja ilmoittanut tekevänsä tutkimuksen, Guardian kirjoittaa. Erehdyksen syyksi Saudi-Arabia on ilmoittanut epätarkat tiedustelutiedot sekä käytännöt.

Britannian ulkoministeriö aikoo ottaa selvityksen huomioon, kun se päättää tulevasta aseviennistä Saudi-Arabiaan. Guardianin mukaan ulkoministeriö tietää, että Britanniaa syytettäisiin tekopyhyydestä, mikäli se tuomitse Venäjän ilmahyökkäykset Syyriassa, mutta ei tekisi samoin Saudi-Arabian kohdalla.