Kansainvälinen miinakieltokampanja tuomitsee jyrkästi maamiinojen käytön Myanmarin ja Bangladeshin rajalla

Kansainvälinen miinakieltokampanja (The International Campaign to Ban Landmines – ICBL) tuomitsee jyrkästi Myanmarin armeijan toimet, joissa se on käyttänyt maamiinoja Bangladeshin vastaisella raja-alueella. Kampanja on vedonnut Myanmarin (ent. Burma) hallitukseen, jotta se lopettaisi miinojen käytön välittömästi sekä allekirjoittaisi kansainvälisen miinakieltosopimuksen. Lisäksi se vetoaa Myanmarin asevoimia merkitsemään ja raivaamaan miina-alueet siviiliuhrien välttämiseksi.

 "Mikään ei oikeuta näiden umpimähkään laukeavien aseiden käyttöä, ne haavoittavat ja tappavat kodeistaan pakenemaan joutuneita siviilejä,” sanoo miinakieltokampanjan puhemies ja Human Rights Watchia edustava Steve Goose.

Maamiinojen käytöstä kertovat useat silminnäkijät, sekä valokuvat ja raportit. Maamiinoja on näiden mukaan levitetty Myanmarin armeijan sotilaiden toimesta laajalle alueelle Bangladeshin vastaiselle rajalle sillä seurauksella, että hallituksen hyökkäyksiä pakenevilla rohingya-vähemmistöön kuuluvilla siviileillä on suuri riski astua miinoihin. Syyskuussa Amnesty International raportoi maamiinojen levityksestä maastoon ja ainakin kuudesta uhrista.

Bangladesh, joka on allekirjoittanut miinakieltosopimuksen, on myös kertonut sillä olevan luotettavaa tietoa siitä, että Myanmarin joukot ovat asettaneet uusia miinoja maiden väliselle raja-alueelle. Tämä on huolestuttava tieto, sillä vasta viime huhtikuussa maiden raportoitiin solmineen sopimus vanhojen miinojen raivauksesta alueelta.

Viimeisten kahden vuosikymmen aikana myös useat muut aseistetut ryhmittymät ovat käyttäneet maamiinoja Myanmarin konfliktissa. Viimeisimmät raportoinnit kuitenkin kertovat nimenomaan Myanmarin armeijan levittäneen uusia miinoja.

11.9.2017 YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid bin Ra’ad Al Hussein sanoi ihmisoikeusneuvoston avajaisissa olevansa syvästi järkyttynyt tiedoista, joiden mukaan Myanmarin viranomaiset käyttävät maamiinoja raja-alueella.

Myanmar ei kuulu 162 maan allekirjoittamaan miinakieltosopimukseen, eikä sillä ole kansallista miinojen torjunta yksikköä tai ohjelmaa.

 

Alkuperäinen tiedote (englanniksi): http://icbl.org/en-gb/news-and-events/news/2017/nobel-peace-prize-winning-global-campaign-strongly-condemns-new-use-of-landmines-by-myanmar%E2%80%99s-military-forces.aspx