20 vuotta miinakieltokampanjan Nobel-palkinnosta

nään, 10.10.2017, tulee kuluneeksi tasan 20 vuotta siitä, kun kansainvälinen miinakieltokampanja yhdessä kampanjan koordinaattorin Jody Williamsin kanssa sai Nobelin rauhanpalkinnon.

 

Vuoden 1992 lokakuussa virallisesti aloitettu kampanjointi toi ennennäkemättömällä tavalla yhteen satoja kansalaisjärjestöjä ympäri maailmaa kampanjoimaan henkilömiinojen kieltämisen puolesta. Vain viisi vuotta myöhemmin hyväksyttiin Ottawan miinasopimus ja joulukuussa 1997 sen allekirjoitti 122 valtiota. Vain harva oli uskonut, että ruohonjuuritason kampanja joka lähti liikkeelle kansalaisjärjestöjen aktivismista, voisi saada merkittäviä tuloksia aikaan. Kampanja kuitenkin todisti, että mahdottomasta voi tulla mahdollista rajat ylittävällä, globaalilla yhteistyöllä.  

 

Nyt, kaksikymmentä vuotta myöhemmin, sopimuksen piirissä on 162 maata.

 

Kampanja ja sen aikaansaaman sopimuksen humanitaarinen vaikutus on merkittävä. Miinakieltosopimuksen on allekirjoittanut 80 prosenttia maailman valtioista, ja sen ansiosta yleinen asenneilmapiiri henkilömiinoja kohtaan on muuttunut. Myös niillä valtioilla, jotka ovat jättäytyneet sopimuksen ulkopuolelle, kynnys henkilömiinojen käyttöön on kasvanut. Maamiinojen valmistusluvut ovat sopimuksen ansiosta romahtaneet, samalla kun maamiinojen uhrien oikeuden on nostettu esiin. Tärkein saavutus kuitenkin on se, että yhä harvempi siviili menehtyy tai vammautuu maamiinojen käytön seurauksena.