Tapahtumia YK:n päivänä 24.10. ja aseidenriisuntaviikolla

Tiistaina 24. lokakuuta vietetään YK:n päivää. Päivä juhlistaa Yhdistyneiden kansakuntien perustamista, ja se käynnistää myös aseidenriisuntaviikon. Viikon aikana Suomessa ja muualla maailmassa järjestetään useita rauhaan ja aseistariisuntaan liittyviä tapahtumia. Aseidenriisuntaviikkoa on vietetty Suomessa vuodesta 1979 alkaen.

Aseidenriisuntaviikon tapahtumat käynnistyvät jo YK:n päivän aattona, maanantaina 23.10., jolloin ajatushautomo SaferGlobe julkaisee vuotuisen Suomen asevientiä- ja tuontia perkaavan asevalvontaraporttinsa. Itse YK:n päivänä 24.10. järjestetään useita tapahtumia ympäri maata. Aseidenriisuntaviikonloppuna järjestetään perinteiset Varjokirjamessut Rauhanasemalla Helsingissä.

Lista Rauhanliiton tietoon tulleista YK:n päivän ja aseidenriisuntaviikon tapahtumista alla. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy, ellei toisin mainita.

 

YK:n päivän tapahtumia tiistaina 24.10.2017


HELSINKI

YK:n päivän jumalanpalvelus ja juhlakahvit

Aika: 24.10.2017 klo 11.00
Paikka: Helsingin Tuomiokirkko (Unioninkatu 29)
Järjestäjät: Helsingin tuomikirkkoseurakunta, Suomen Kristillinen Rauhanliike ja Suomen YK-liitto.

Monikielinen jumalanpalvelus rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivänä. Puheen pitää presidentti Tarja Halonen. Jumalanpalveluksen jälkeen tarjoillaan juhlakahvit Tuomiokirkon kryptassa (Kirkkokatu 18).

Paneelikeskustelu: Kestävän kehityksen tavoitteet - miten saamme kaikki mukaan?

Aika: 24.10.2017 klo 13.00-14.30
Paikka: Marina Congress Center, Europaea-sali
Järjestäjät: Suomen YK-liitto ja Kustannusosakeyhtiö Tammi
Ilmoittaudu tilaisuuteen täällä

Vuonna 2015 YK:n jäsenmaat sitoutuivat 17 kestävän kehityksen tavoitteeseen, jotka tähtäävät ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävään maailmaan. Miten saada kaikki mukaan toteuttamaan näitä tavoitteita? Miten yhteiset tavoitteet muutetaan kestäviksi tuloksiksi? Paneelikeskustelu, mukana mm. presidentti Tarja Halonen, ministeri Kai Mykkänen, professori Sixten Korkman, WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder ja Suomen YK-liiton varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

Lecture: Measuring global progress towards zero poverty and the SDGs

Aika: 24.10.2017 klo 15:30-17:30
Paikka: Marina Congress Center, Europaea-sali
Järjestäjät: YK-yliopiston kehitystaloustieteen tutkimuslaitos UNU-Wider
Ilmoittautudu tilaisuuteen täällä

Lecture on implications of using the Global Multidimensional Poverty Index (MPI) and other poverty measures for achieving the UN 2030 Agenda for Sustainable Development. Lecture is given by Professor Sabina Alkire, Director of the Oxford Poverty and Human Development Initiative.

YK:n päivän rauhanmerkki Eduskuntatalolla

Aika: 24.10.2017 klo 18
Paikka: Eduskuntatalon portaat
Järjestäjät: Rauhanliitto – Fredsförbundet ja Svenska Fredsvänner i Helsingfors

Eduskuntatalon portaille sytytetään YK:n päivän iltana perinteiseen tapaan kynttilärauhanmerkki muistuttamaan aseistariisunnan ja rauhantyön tärkeydestä.

MUU SUOMI

KEMI:

Turvaton maailma – miten rakennamme turvallisuutta? Keskustelutilaisuus ja rauhankulkue

Aika: 24.10.2017 klo 17:00-19.00
Paikka: Kemin kulttuurikeskus
Järjestäjä: Lapin Rauhanpuolustajat

YK:n päivänä Kemin kulttuurikeskuksen pienessä auditoriossa kello 17:30 alkaen professori Vesa Puuronen alustaa keskustelutilaisuuden aiheesta Turvaton maailma - miten rakennamme turvallisuutta. Ajan laulu - kuoro esiintyy.
Ennen tilaisuutta rauhankulkue lähtee klo 17.00 Täiköntorilta reittiä Valtakatu - Kauppakatu - Sairaalakatu kulttuurikeskukseen.

TAMPERE:

YK:n päivän tapahtuma Sampolassa

Aika: 24.10.2017 klo 18.00-19.00
Paikka: Sampolan kirjasto (Sammonkatu 2)
Järjestäjät: Tampereen kaupunginkirjasto, Tampereen seudun työväenopisto, Tampereen seudun työväenopiston opiskelijat ry

Sampolan kirjastossa järjestetään YK:n päivänä Suomi 100 -teemaan liittyvä tilaisuus ”Rauhaa ja Tulevaisuutta Suomelle, Euroopalle ja maapallolle”. Tilaisuudessa puhuu kansanedustaja Anna Kontula.


Puheenvuoroja ihmisoikeuksista

Aika: 24.10.2017 klo 17.00-20.00
Paikka: Työväenmuseo Werstas (Väinö Linnan aukio 8)
Järjestäjät: Tampereen YK-yhdistys, Solidaarisuus: Silpomaton-hanke, Plan: Girls Takeover -hanke, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ry: #kotiorjat -hanke, Työväenmuseo Werstas: Kylmän sodan arvet -globaalikasvatushanke

Werstaan YK-päivän tapahtuman aiheena ovat naisten ja tyttöjen oikeudet. Eri järjestöt kertovat ajankohtaisista hankkeistaan, jotka nostavat esiin globaaleja naisten ja tyttöjen ongelmia. Puheenvuorot avaavat myös sitä, millaista globaalikasvatusta voidaan tehdä eri ympäristöissä. Puheenvuorojen lopussa on aikaa yleisön kysymyksille ja kommenteille.

Rauhaa, ei rähinää

Aika: 24.10.2017 klo 19.00-20.00
Paikka: Tampereen Keskustori
Järjestäjät: Pirkanmaan Rauhanpuolustajat ja Tampereen evankelisluterilaiset seurakunnat

Samalla kun Itämeren länsi- ja itäpuolella järjestetään sotaharjoituksia ja kalistellaan sapeleita, Suomen hallitus kieltäytyy allekirjoittamasta YK:n ydinasekieltosopimusta ja kaavailee aina vain tiiviimpää osallistumista aseelliseen kriisinhallintaan ulkomailla. Tapahtumassa rauhanmusiikkia tarjoilevat Ragnar B. Hauta ja dj Petra. Puheenvuoroja esittävät Rauhanpuolustajien, seurakuntien ja Arabikansojen ystävyysseuran edustajat.
Ennen Keskustorin tapahtumaa on myös mahdollista liittyä rauhanrukoukseen klo 18 alkaen Vanhassa Kirkossa.

YK:n aseideriisuntaviikon muita tapahtumia


HELSINKI:

MAANANTAI 23.10.

SaferGlobe: Suomen asevalvontaraportin 2017 julkaisutilaisuus

Aika: 23.10.2017 klo 16.00-16.45
Paikka: Postitalon auditorio, sisäänkäynti Postikuja 1C, Helsinki
Järjestäjä: SaferGlobe
Ilmoittautuminen 18.10. mennessä

SaferGlobe julkaisee yhdeksännen asekauppaa ja asevalvontaa käsittelevän Suomen asevalvontaraportin. Raportin tavoitteena on kiinnittää huomiota Suomen asevalvontajärjestelmän toimivuuteen sekä tuoda esille, miten asevalvonnan keinoin voidaan ennaltaehkäistä konflikteja. Tilaisuudessa puhuvat SaferGloben hallituksen puheenjohtaja Kari Välimäki, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva, tutkija Kari Paasonen ja designer Minja Axelsson.

TORSTAI 26.10.

Keskustelu Kirjamessuilla: Vad har Finland gjort för freden?

Aika: 26.10.2017 klo 13.30-14.00
Paikka: Tottiscenen, Helsingin kirjamessut, Messukeskus
Järjestäjä: Fredsposten

Samtal mellan professor Henrik Meinander och Fredsförbundets verksamhetsledare Laura Lodenius. Intervjuare Inger Wirén.

Keskustelu Kirjamessuilla: Rauhan Suomi

Aika: 26.10.2017 klo 16.00-16.30
Paikka: Kullervo-sali, Helsingin kirjamessut, Messukeskus
Järjestäjä: Ydin-lehti

Mitkä ovat olleet rauhanliikkeen vastaukset sotaisan propagandan, uhkakuvien ja asevarustelun Suomessa ennen ja nyt? Keskustelemassa professori Jukka Kekkonen ja sarjakuvataiteilija Ville Ranta. Keskustelua inspiroi pilapiirrokset sodasta ja rauhasta. Mukana myös Ydin-lehden päätoimittaja Arja Alho.

Nuclear Café: Voiko Iran-sopimuksesta ottaa oppia Pohjois-Korean kriisissä?

Aika: 26.10.2017 klo 19.00-21.00
Paikka: Ravintola Dubliner, Kaivopiha (Mannerheimintie 5)
Järjestäjä: ICAN Finland

Voiko Iran-sopimuksesta ottaa oppia Pohjois-Korean kriisissä? Alustajana Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronberg. Tervetuloa keskustelemaan ajankohtaisesta aiheesta!

PERJANTAI 27.10.

Nuorten ja opiskelijoiden YK-päivä

Aika: 27.10.2017 klo 8.30-16.00
Paikka: Helsinki, tarkka paikka ilmoitetaan myöhemmin
Järjestäjä: Suomen YK-liitto
Ilmoittautuminen 23.10. mennessä, osallistumismaksu 10 €

Nuorten ja Opiskelijoiden YK-päivä Helsingissä. Päivän aikana tutustutaan erityisesti rauhanrakentamisen teemoihin. Tapahtuma on suunnattu kaikille 18-30 vuotiaille nuorille ja opiskelijoille. Päivän aikana kuullaan mielenkiintoisia puheenvuoroja sekä pohditaan ja keskustellaan rauhan teemasta monesta eri näkökulmasta.

LAUANTAI 28.10.- SUNNUNTAI 29.10.

Varjokirjamessut

Aika: 28.10.-29.10.2017 klo 11.00-19.00 ja 11.00-18.00
Paikka: Rauhanasema, Veturitori 3, Helsinki
Järjestäjä: Helsingin Varjokirjamessut ja Aseistakieltäytyjäliitto

Varjokirjamessut tarjoaa vaihtoehdon kaupallistuneille ja kalliille Helsingin kirjamessuille. Varjokirjamessujen ohjelma koostetaan uusista kiinnostavista teoksista, mutta esiin nostetaan myös teemoja ja toimintaa, joita valtavirran tapahtumissa ei juuri käsitellä. Rauhanaseman täyttävät pienkustantamot ja itsenäiset tekijät, kuten ravistelevia pamfletteja, kirjoja ja muita teoksia levittävät distrot ja muut tahot. Esiin nousevia aiheita ovat muun muassa anarkismi, antimilitarismi, eläinten oikeudet, antifasismi, ympäristö, tee se itse –kulttuuri, queer sekä feminismi.