– 17.8.2018

Rauhanliitto vetoaa ministereihin ennen budjettiriihtä: Lisäleikkauset rauhanrahoihin vaarantaisi rauhantyön Suomessa

Sinivihreä rauhanmerkki, jossa vihreä osa merkistä erkanee omaksi siipaleekseen sinisestä isommasta osasta

Opetus- ja kulttuuriministeriön esityksessä budjettiriihen valtion talousarvioksi vuodelle 2019 on valtakunnallisten rauhanjärjestöjen tukemiseen esitetty enää vain 300 000 euroa. Tukea oltaisiin siis leikkaamassa rajusti, lähes 30 %, kun se tänä vuonna oli 410 000 euroa. Rauhantyön kattojärjestö Suomen Rauhanliitto on lähettänyt ministereille kirjeen, jossa se vetoaa avustusten säilyttämiseksi vähintään vuoden 2018 tasolla.

Rauhanjärjestöt tekevät rauhankasvatusta koulujen kanssa ja tukevat moniäänistä kansalaiskeskustelua Suomen turvallisuuspolitiikan valinnoista ja ulkopolitiikan linjauksista. Tätä varten järjestöt tuottavat analyyseja ja aineistoja rauhankysymyksistä, asevarustelusta ja aseistariisunnasta ja monista muista turvallisuuspoliittisista aiheista. Työ vaatii laaja-alaista asiantuntemusta ja myös kansainvälistä osaamista.

Rauhantyön avustuksia on leikattu jo useana vuonna. Pienentynyt rahoitus on merkinnyt toiminnan supistamista, mutta myös vähentänyt avustusta saavien järjestöjen ja toimintaryhmien määrää huomattavasti. Kun vuonna 2013 avustuksen saajia oli 23, avustettavien määrä on viidessä vuodessa supistunut alle kolmasosaan.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta edellytti aikanaan vuonna 2016 budjettimietinnössään kansalaisjärjestöavustusten käsittelyn seurauksena, että rauhantyön ”tukien rahoitukseen pyritään löytämään kestävä ratkaisu kevään 2017 kehyspäätöksessä”. Tämän jälkeen rauhantyön tukia on ”kestävän ratkaisun” sijaan toistuvasti leikattu. Monet rauhanjärjestöt ovat jääneet kokonaan ilman tukea, ja jäljelle jääneet ovat joutuneet karsimaan toimintaansa. Uusi leikkaus tarkoittaisi suoraan leikkausta rauhantyön perustoiminnoista.