– 15.4.2021

“Nae bombs, anywhere!” – Skotlanti tahtoo irtautua Britannian ydinaseista

Mies mielenosoituksessa. Pitelee kylttiä, jossa on rauhanmerkki.

Toisin kuin ydinaseidensa määrää lisäävä brittihallitus, Skotlanti sitoutuu uudessa turvallisuuspoliittisessa selonteossa poistamaan ydinaseet alueeltaan. 

Pääministeri Johnsonin esitykset vaikuttavat vahvasti Skotlannin alueparlamenttivaaleihin toukokuun 6. päivänä. Vallassa oleva nationalistipuolue SNP on luvannut uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä, mikäli voittaa. Pääministeri Nicola Sturgeon tukee vahvasti YK:n täyskieltosopimuksen allekirjoittamista, jos Skotlanti saa suvereniteetin Yhdistyneistä Kuningaskunnista: 

“While the Scottish Government is unable to become a Party to the Treaty, as First Minister I strongly support the principles of the Treaty and the work of the Women’s International League for Peace and Freedom. An independent Scotland would be a keen signatory and I hope the day we can do that is not far off.” 

Kun brittien enemmistö äänesti Brexitin puolesta, lähes kaksi kolmasosaa skottiäänestäjistä olisi jäänyt EU:n jäseneksi. Syksyn 2020 gallupissa ennätysmäärä skoteista (58 %) antoi tukensa Skotlannin itsenäisyydelle eli ”Skexitille”. Jo vuonna 2015 Skotlannin alueparlamentti vaati Lontoota luopumaan Trident-sukellusveneaseen uudistamishankkeesta.

Nationalistipuolue SNP on kymmenisen vuotta kannattanut mahdollisen Skotlannin valtion jäsenyyttä Natossa ydinaseettomana. Silloin se ei voisi enää isännöidä sen paremmin Britannian kuin Yhdysvaltojen vedenalaisia tai taistelulentokoneita eikä sallia niiden läpikulkua aluevesillään.

Myös Nato-jäsenyyden vastustus on puolueessa kovaa. Välittömästi Johnsonin ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon jälkeen skottihallitus julkisti oman turvallisuuspoliittisen selontekonsa. Siinä se ottaa tiukan kielteisen kannan ydinaseisiin ja niillä uhkaamiseen sekä sitoutuu niiden poistamiseen maasta. Se on huolissaan brittihallituksen päätöksestä lisätä ydinkärkien määrää samaan aikaan kun kaksi kolmasosaa maailman maista kannattaa niiden täydellistä kieltoa.

Natolle itsenäisen Skotlannin jäsenhakemus olisi tuskallinen, vaikka Lontoo sitä tukisikin. Uusien jäsenien ei odoteta asettavan mitään ehtoja sotilasliitolle. Naton ja USA:n sotilasstrategialle Skotlanti on yhtä korvaamaton kuin Lontoolle. Tukikohtien vuokrauksesta Britannialle ja Natolle tuleekin odotettua rajumpi vääntö.

Itsenäisen Skotlannin ja tynkä-Britannian suhde painottuisi Faslanen tukikohdan ja Coulportin ja Loch Longin pommivarikkojen, armeijan avaruusyksikköjen, Hebridien saariryhmän sekä Lossiemouthin lentotukikohdan kohtaloon. Niihin sijoitetutut valvontalaitteistot, hävittäjät ja merivalvontakoneet pitävät pohjoisen Atlantin ilma-, pinta- ja vedenalaisliikennettä pihdeissään.

Skotlanti on myös Yhdysvaltojen sukellusveneille tärkeä huolto- ja suojasatama. Trident- modernisointihanke on jo nyt tuonut Skotlantiin kansainvälistä aseteollisuutta. Boeing on jo rakentanut ja Raytheon suunnittelee sinne toista ohjustehdasta. Leonardo tuo sinne tuotekehitystä Italiasta. Aseet työllistävät jo noin 10 000 ihmistä. 

 

Jaakko Ellisaari

Kirjoittaja on Rauhanliiton hallituksen jäsen