– 19.11.2023

Vapenhandeln med Israel stöder och förlänger konflikten, den stöder inte freden 

Finland och Israel skrev i förra veckan under ett avtal om inköp av det israeliska luftvärnssystemet David´s Sling, eller Davids slunga. Värdet på avtalet uppges vara 317 miljoner euro, pengar som direkt rullar in i kassan för Israels krigsindustri och som kan användas till att bomba Gaza. Bombningarna i Gaza är nu redan inne på sin femte vecka. Genom vapenköpet stöder Finland både politiskt och ekonomiskt upprepade brott mot folkrätten, olaglig ockupation och bombning av civila.

Israels vapenindustri och statens politik är mycket starkt kopplade till varandra. När vi i Finland talar om etik och moral i vapenhandeln är vi ofta särskilt oroade över vapenexporten. Det känns obehagligt om finländska vapen skulle användas till att bomba och skjuta barn i konflikterna i världen. Vapenimport och all vapenhandel stöder uppbyggnaden av ett säkerhetsbegrepp som bygger på vapen och vapenindustri. Ofta har de länder som använder vapen och våld för att lösa konflikter och driva sina intressen ett starkt militärekonomiskt inslag i sina samhällen. I dessa fall är det svårt att säga vem som styr vem, beslutsfattarna eller vapenhandlarna.

Vapenhandeln med Israel och andra inköp från Israel stöder inte freden utan stöder och förlänger konflikten. Davids slunga beställdes redan innan situationen i Gaza eskalerade, men detta ändrar inte det faktum att man länge vetat i Finland att man inte bör handla vapen med Israel. I detta läge är nyheten om inköpet grotesk och förklarar kanske till och med varför Finland haft så svårt att fördöma slakten av barn och så svårt att rösta för en vapenvila. 

Finlands vapenmiljoner stöder inte israeliska fredskrafter – sådana finns – utan tvärtom. Israels vapenindustriella imperium är inte en David utan en Goljat som fredskrafterna också i Israel kämpar emot. Genom att köpa vapen för miljoner från Israel stöder Davids Finland krig och maktpolitik i Mellanöstern och inte fred och fredsmedling.

Nu är det äntligen dags att säga till hela världen: Nej till vapenaffärer med Israel!