– 29.1.2021

Webinaari 9.2.: Miten tekoäly toimii tappajaroboteissa?

  • Webinaari 9.2. klo 14.30 – 16
  • Järjestää: Suomen robottiaseiden vastainen verkosto / Stop Killer Robots Finland
  • Katso myös: Tapahtuma Facebookissa

Miten tekoäly tekee päätöksiä, ja millaisia tekoälyjä on? Voiko tekoälyn käyttö sodassa olla vastuullista ja eettistä? Mitä ovat autonomiset asejärjestelmät? Mitä eettisiä periaatteita tekoälyyn liittyy?

Osallistu Suomen robottiaseiden vastaisen verkoston webinaariin, jossa pohdimme tekoälyä päätöksentekijänä ja tekoälyn aseellisen käytön etiikkaa. Alustuksissa pureudumme tekoälyn käyttöön eettisenä kysymyksenä yleisesti – erityisesti sodankäynnissä, sekä autonomisten asejärjestelmien etiikkaan.

Ilmoittaudu webinaariin täällä.

Ilmoittautumisen jälkeen saat sähköpostiisi linkin, jolla pääset liittymään tapahtumaan.
Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun tilaisuuden aikana.

Ohjelma

  • 14:30-14:35 Tilaisuuden avaus – Riikka Aarnos
  • 14:35-15:05 Tekoälyn käyttö eettisenä kysymyksenä yleisesti ja erityisesti sodankäynnissä – Kai K. Kimppa
  • 15:10-15:40 Autonomiset asejärjestelmät ja etiikka – Mireille Isaro
  • 15:40-16:00 Paneeli sekä Q&A

Puhujat

Kai K. Kimppa

Dosentti ja yliopistotutkija Kai K. Kimppa tutkii informaatioteknologiaan liittyviä eettisiä kysymyksiä Turun yliopiston kauppakorkeakoululla, tietojärjestelmätieteen oppiaineessa. Hän johtaa Future Ethics –tutkimusryhmää, ja hänen tutkimusintresseihinsä kuuluvat mm. immateriaalioikeuksien oikeutettavuuden ongelmat internetin aikakaudella, valtionhallinnon järjestelmien vastuullinen hankinta, tietokonepelien esiin tuomat eettiset kysymykset ja tekoälykehityksen ongelmakohdat. Näiden lisäksi hän on tutkinut eettisiä kysymyksiä muun muassa luottamuksen rakentamisen, tietoturvan, puhesynteesin ja it-alan ammattietiikan näkökulmista.

Kai K. Kimpan esityksessä pohditaan millaisia tekoälyjä (neuroverkot, koneoppiminen, muut, mitkä) yleensä ottaen pitäisi käyttää ja mihin tarkoituksiin; ja ennen kaikkea pitäisikö niitä käyttää sodankäynnin ohessa. Jos niin, milloin ja miten se voisi olla mahdollista siten, että käyttö olisi vastuullista ja eettistä.

Mireille Isaro

VTM Mireille Isaro on tohtorikoulutettava Turun yliopiston filosofian oppiaineessa, jossa hän kehittää sotilasetiikkaa tekoälylle ja tekoälyn aseelliselle käytölle. Tutkimuksen lisäksi hän osallistuu yliopistolliseen luennointiin Turun yliopistossa sekä Maanpuolustuskorkeakoulussa. Tutkimusintresseihin kuuluvat sotilasetiikka, tekoälyn filosofia, yhteiskuntafilosofia sekä filosofisen tutkimuksen metodologia.

Täysin itsenäisesti kohteen valinnasta ja hyökkäyksestä päättäviin asejärjestelmiin liittyy monia eettisiä huolenaiheita. Mireille Isaron esityksessä pääsemme kuulemaan autonomisiin asejärjestelmiin liittyvistä eettisistä kysymyksistä ja tutustumaan tekoälyn aseellisen käytön ehtoihin.

Riikka Aarnos

Webinaarin keskustelun ohjaamisesta vastaa kampanjan aktiivi Riikka Aarnos, joka on edustanut Suomea mm. kansainvälisessä Youth and Autonomous Weapon Systems -konferensissa.

Lopun keskusteluosiossa on mukana myös verkostomme edustaja (tarkentuu myöhemmin), joka lyhyesti esittelee kampanjan toimintaa.