– 1.11.2021

Arndt Pekurinen – Hän elää!

5. marraskuuta tulee kuluneeksi 80 vuotta Suomen tunnetuimman
pasifistin Arndt Pekurisen teloittamisesta. 

Pekurisen käymän vuosien oikeustaistelun myötä Suomeen säädettiin ensimmäinen siviilipalveluslaki, joka ei kuitenkaan ollut voimassa sodan aikana. Vakaumuksensa tähden Pekurinen ei suostunut ottamaan asetta edes sodan aikana, vaikka oli valmis tekemään muita palveluksia maansa hyväksi – vaan ei aseellista, minkä takia hänet lopulta rintamalla teloitettiin. 

5.11.2021 Rauhanjärjestöt vie Pekurisen haudalle tervehdyksen Helsingin Malmin hautausmaalle (jos haluaa osallistua kokoontuminen kello 16 -, pihlajamäentie portilla) ja sen jälkeen järjestetään kello 18 Arndt Pekurinen – Hän elää! -tilaisuus Rauhanasemalla, jossa pidetään pari puheenvuoroa ja esitystä Arndt Pekurisen elämästä, vakaumuksesta ja perinnöstä nykypäivän rauhanliikkeelle ja väkivallattomuuden aatteelle. Esiintyjinä Arja Pekurinen sekä Timo Virtala.

Lisäksi Ville Suhosen ohjaama dokumenttielokuva Ikuiseen Rauhaan näytetään kello 19 Rauhanaseman salissa. Ikuiseen rauhaan on universaali ja ajaton kertomus mielipiteidensä vuoksi vainotusta ihmisestä. Samalla se on kuvaus nuoren itsenäisen Suomen heikosta sietokyvystä toisinajattelijoita kohtaan. 


Tilaisuuden järjestäjinä Aseistakieltäytyjäliitto ja Rauhanliitto