– 28.12.2023

Tulitauko Gazaan! Asekauppa Israelin kanssa tukee konfliktia ja sen pitkittymistä, ei rauhaa

13.11.2023

Suomi ja Israel allekirjoittivat viimeviikolla hankintasopimuksen israelilaisesta David’s Sling -ilmatorjuntajärjestelmästä, eli Daavidin lingosta. Sopimuksen arvon kerrotaan olevan 317 miljoonaa euroa, joka kilahtaa suoraan Gazaa jo viidettä viikkoa pommittaneen Israelin sotilaallisteolliseen kassaan. Suomi tukee aseostoilla poliittisesti ja rahallisesti kansainvälisen oikeuden jatkuvaa rikkomista, laitonta miehitystä ja siviilien pommittamista.

Israelin aseteollisuus ja valtion politiikka ovat hyvin vahvasti kytköksissä toisiinsa. Usein kun Suomessa puhutaan asekaupan etiikasta ja moraalista ollaan erityisesti huolissaan aseviennistä, koska tuntuu pahalta jos suomalaisilla aseilla pommitettaisiin ja ammuttaisiin lapsia maailman konflikteissa. Asetuonti ja kaikki asekauppa tukee aseteollista asevaraisen turvallisuuden rakennelmaa. Usein maissa, jotka ratkovat konflikteja ja edistävät intressejään asein ja voimankäytöllä, on vahva sotilastaloudellinen elementti yhteiskunnassaan, jossa on vaikea sanoa kuka pyörittää ketä; päätöksentekijät vai asekauppiaat.

Israelin kanssa asekauppa ja muut ostot Israelista tukee konfliktia ja sen pitkittymistä, ei rauhaa. Se, että Davidin lingon tilaus on tehty jo ennen tämän hetkistä Gazan tilanteen eskaloitumista, ei muuta sitä faktaa, että Suomi on tiennyt pitkään ettei Israelin kanssa pitäisi tehdä asekauppoja. Nyt uutinen on irvokas ja ehkä jopa selitys sille miksi Suomen on ollut niin vaikea tuomita lasten teurastus ja äänestää tulitaon puolesta.

Suomen asemiljoonat eivät tue Israelilaisia rauhanvoimia – joita on – vaan päinvastoin. Israelin aseteollinen imperiumi ei ole David vaan Goljat, jota vastaan rauhanvoimat Israelissakin taistelevat. Ostamalla Israelista miljoonilla aseita, Suomi tukee sotaa ja voimapolitiikkaa, eikä rauhaa ja rauhanvälittämistä Lähi-idässä.

Nyt on viimein aika sanoa koko maailmalle: ei asekaupoille Israelin kanssa!