– 5.4.2022

Ukrainan rajoilla: Ukrainan sodan kaksi puolta

Ukrainan rajoilla on nimettömänä kirjoittavan rauhanaktiivin tuottama blogikirjoitussarja, jossa hän avaa ajatuksia ja kokemuksia matkaltaan Ukrainan rajalla. Nyt hän on kirjoittaa Varsovasta, jonne moni ukrainalainen on paennut sotaa. 

 

Ukraina tuntuu olevan vahvasti läsnä. Monet ihmiset puhuvat ukrainaa tai ukrainalaisella aksentilla venäjää. Keskusteluissa vilahtelee toistuvasti Kiova, Mariupol, Harkova ja monet muut ukrainalaiset paikan nimet. Ukrainan lippuja on kaikkialla. Varsovasta on tullut Ukrainan sodan alettua osittain ukrainalainen kaupunki.


Varsovassa sekoittuu normaali Keski-Eurooppalaisen kaupungin tunnelma absurdiin tilanteeseen, että rajan takana käydään sotaa. Asiat ovat kuin aikaisemmin ja eivät ole kuin aikaisemmin. Varsovalaiset jatkavat arkeensa, mutta se tuntuu eriltä kuin vain kuukausi sitten.


Ukrainan sodalla on kaksi puolta. Toisessa puolessa on karttoja, sopimuksia – pidettyjä ja rikottuja – sekä lupauksia uusista, aseita ja asiantuntijoita puhumassa. Toisessa puolessa on hämmennystä, järkytystä, epäuskoa ja ennen kaikkea kysymys: koska tämä loppuu?


Taktiset kartat ja poliitikkojen puheet tai kansainvälisen politiikan shakkipelit merkitsevät yllättävän vähän, kun naapurimaa on liekeissä. Vielä vähemmän, jos omakoti palaa. Puolassa Ukrainan liput eivät ole ainoastaan solidaarisuuden osoitus hätää kärsiville naapureille, vaan myös hätämerkki maailmalle.


Sotien pitkittyessä toinen puoli sodasta korostuu ja toinen alkaa alun järkytyksen jälkeen jäävän taka-alalle uutisvirrassa. Kuinka kauan ihmisten kärsimys on enää uutinen? Silti Ukrainan sodan kallein hinta on ihmisten kärsimys ja tärkein kysymys koska se loppuu?