– 16.6.2022

Ukrainan rajoilla: Donetsk ja Mariupol

Ukrainan rajoilla on nimettömänä kirjoittavan rauhanaktiivin tuottama blogikirjoitussarja, jossa hän avaa ajatuksia ja kokemuksia matkaltaan Ukrainan rajalla. Nyt hän on kirjoittaa Donetskista ja Mariupolista. 

Tuhottu rakennus parin kilometrin päässä Mariupolin pääjuna-asemasta. Kirjoittajan kuva vuodelta 2014.
Tuhottu rakennus parin kilometrin päässä Mariupolin pääjuna-asemasta. Kirjoittajan kuva vuodelta 2014.

Donetsk ja Mariupol ovat rinnakkaiskaupunkeja. Donetskissa on hiilikaivokset ja Mariupolissa satama, josta hiiltä kuljetettiin ympäri maailmaa. Tämä kaikki muutti vuonna 2014, kun yllättäen syntynyt separistiliike aloitti aseellisen konfliktin ja rintamalinja asettui kaupunkien väliin. Vladimir Putinin hallinto Venäjällä on antanut julkilausumia, jolla nykyistä Ukrainan sotaa perustellaan Mariupolin ja muita Donetskin maakunnan kaupunkien vapauttamisella ja vuonna 2014 alkaneen konfliktin päättämisellä.


Lokakuun lopussa 2014 matkustin Kiovasta Mariupoliin. Olin ensimmäistä kertaa Ukrainassa Donetskin maakunnassa. Junamatka kesti pari tuntia vajaan vuorokauden. Matka meni leppoisasti teetä juodessa. Neljä ensimmäistä kuppia teetä maksoi ja sen jälkeen teetarjoilu muuttui ilmaiseksi.


Otin heti Mariupolin saavuttuani bussin Donetskin kaupunkiin, joka oli matkani pääkohde. Bussi ajoi rintamalinjojen läpi parissa tunnissa. Yritin tarkastuspisteillä eri pataljoonien lipuista päätellä, kenen hallitsemalla alueella kulloinkin oltiin, mutta se jäi lopulta arvuutteluksi.


Donetskin bussiasemalle saavuttaessa otin taksin majapaikkaani. Ottaen huomioon, että kaupungin lentoaseman läheisyydessä käytiin kiivaita taisteluja, oli ironista, että majapaikkani sijaitsi osoitteessa, jonka voisi suomeksi kääntää Rauhantieksi.


Vierailuni Donetskin kaupungissa lopulta venyi vajaaseen kahteen kuukauteen. Sinä aikana separistit saivat kaupungin ympäröivät alueet hallintaan ja jatkuvasti muuttuva rintamalinja asettui tiukasti Donetskin ja Mariupolin väliin. Rintamalinja erotti kaupunkien asukkaat toisistaan. Sukulaiset, ystävät, työpaikat ja monet muut asiat jäivät rintamalinjojen eri puolille, jonka ylittäminen päivä päivältä hankaloitui ja useimpina aikoina muuttui mahdottomaksi. Tilannetta kuvasi eräs naapurini Donestkissa, joka tervehti minua sanomalla: ”Tervetuloa Absurdistaniin.”.
Vaikka separistien kapina oli alkanut pienen porukan spontaanista toimista, niin alle puolessa vuodessa separistit oli aseistettu Venäjältä raskaalla kalustolla: tykeillä ja panssarivaunuilla. Donetskissa keskustelin myös lukuisten sotilaiden kanssa, jotka ylpeästi kysymättä näyttivät Venäjän passia. Kahden armeijan tykistötuli kuului matkani aikana päivittäin. Usein saattoi olla useita tunteja, ettei ollut yhtään hiljaista hetkeä. Paikalliset asukkaat eivät juuri kiinnittäneet siihen huomiota, siitä oli tullut osa Absurdistanin arkea.


Vuosien kuluessa konflikti itäisessä Ukrainassa mainittiin yhä harvemmin maailman medioissa. Paikallisille se oli kuitenkin osa heidän elämäänsä. Aika ajoin poliitikot kävivät neuvotteluita rauhanomaisesta ratkaisusta tilanteeseen.
Aamuyöstä helmikuun 24. päivä Venäjä aloitti suurhyökkäyksen Ukrainaan. Ilman varoitusta Mariupolin asukkaiden tilanne oli muuttunut katastrofaaliseksi. Rintamalinja ei ollut enää ainoastaan Donetskin kaupungin suuntaan sillä Venäjän armeija alkoi piirittää kaupunkia ja samalla pommittaa sitä tykistöllä ja ohjuksilla.


Sosiaalisen median sivustoni täyttivät ukrainalaisten ystävieni päivä päivältä surullisemmaksi tulevista viesteistä. Tietoja loukkaantuneista ja kuolleista tuli päivittäin. Putinin hallinnon ajatus Mariupolin vapauttamisesta, muuttui käytännössä kaupungin tuhoamiseksi ja sen asukkaiden summittainen tappaminen pommituksissa.


Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Mariupol tuhotaan. Toisen maailmansodan aikana Saksan armeijan hyökkäyksen ja miehityksen aikana kaupunki tuhottiin melkein kokonaan. Saman kohtalon koki Mariupolin rinnakkaiskaupunki Donetsk.
Näiden kaupunkien historiassa on ollut synkkiä aikoja, mutta mukaan mahtuu myös hienoja hetkiä. Kymmenen vuotta sitten jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailuiden yksi pelipaikoista oli Donbass Arena Donetskin kaupungissa. Silloin siellä kymmenet tuhannet ihmiset Ukrainasta ja ympäri Eurooppaa kokoontuivat yhteen. Jonakin päivänä kovia kokeneet Donetskin maakunnan rinnakkaiskaupungit Mariupol ja Donetsk ovat toivottavasti mediassa muista kuin sotaan liittyvistä syistä.