– 13.5.2022

Ukrainan rajoilla: Muistaako Putin missä Venäjä sijaitsee?

Ukrainan rajoilla on nimettömänä kirjoittavan rauhanaktiivin tuottama blogikirjoitussarja, jossa hän avaa ajatuksia ja kokemuksia matkaltaan Ukrainan rajalla. Nyt hän on kirjoittaa Varsovasta, jonne moni ukrainalainen on paennut sotaa. 

Varsovassa oleva juliste ottaa kantaa Ukrainan sotaan.
Varsovassa oleva juliste ottaa kantaa Ukrainan sotaan.

 

Useampikin taho on todennut eri aikakausina, että maantieteellisille tosiasioille ei voi mitään. Maantieteellinen tosiasia on, että Ukraina on Venäjän naapurimaa ja ukrainalaiset ovat sen naapurikansa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin aloitti 24. helmikuuta 2022 aamuyöstä painajaisen, joka ei tule unohtumaan ukrainalaisilta. Painajainen, jota harva uskoi todeksi ennen kuin se alkoi.

Elokuva-alalla työskentelevä kiovalainen Kateryna, oli työssään huomannut, kuinka osa ulkomaalaisista työntekijöistä olivat poistuneet Kiovasta omien maiden suurlähetystöjen ohjeistamina juuri ennen sodan alkua. Siltikin ajatus, että naapurimaa Venäjä tekisi yllätyshyökkäyksen ja aloittaisi täysimittaisen sodan tuntui mahdottomalta ennen kuin se tapahtui.

Kateryna oli toimistolla edellisenä iltana viettämässä iltaa töiden jälkeen. Aamulla hän kuunteli musiikkia rauhassa, kunnes huomasi että useampi läheinen ihminen oli yrittänyt soittaa hänelle. Hän alkoi lukea uutisia. Niissä sanottiin, että sota oli alkanut. Katerynan elämä oli muuttunut täysin yhdessä yössä.

Hän epäuskoisesti alkoi pakata laukkua. Illalla hän saapui vanhempiensa luokse. Hälytyssireenit soivat usein. Pari päivää myöhemmin hän lähti ystäviensä kanssa Kiovasta Puolaan. Katerynan vanhemmat jäivät Kiovaan, koska hänen isänsä ei halunnut lähteä kotitalostaan ja äiti ei halunnut jättää häntä.

Kateryna perhe on venäjänkielinen, kuten monet muutkin ukrainalaiset perheet Kiovassa. Sodan alettua hän oli kuitenkin niin vihainen, että lopetti venäjän kielen puhumisen.

Se mitä ukrainalaiset ovat joutuneet kokemaan sodan alkuhetkistä saakka he eivät unohda elinaikanaan. Tämän tosiasian kanssa joutuu tänä vuonna 70 vuotta täyttävä Putin elämään, kuten myös ne harvat henkilöt Venäjän hallinnosta, jotka tiesivät etukäteen hyökkäyksestä Ukrainaan. Edellä mainittujen lisäksi myös loputkin venäläiset joutuvat elämään tämän tosiasian kanssa. On sanomattakin selvää, että nyt viimeisetkin puheet ukrainalaisista ja venäläisistä veljeskansana on haudattu pitkäksi aikaan.

Ennen Krimin valtausta vuonna 2014 suurin osa ukrainalaisista suhtautui positiivisesti venäläisiin gallupeissa. Nyt asiasta ei tarvitse gallupeja tehdä. Sodan jokainen päivä etäännyttää ukrainalaiset venäläisistä. Samaan aikaan vanha side ukrainalaisten ja puolalaisten ja Ukrainan ja Puolaan välillä tiivistyy.

Tultuaan Puolaan Kateryna jatkoi matkaa ystävien luokse Saksaan. Hän on todella kiitollinen kuinka saksalaiset auttavat ukrainalaisia pakolaisia, mutta kuitenkin hän halusi tulla takaisin Puolaan. Hänestä tuntuu, että puolalaiset ovat kuin veljiä ja he auttavat sydämellä.

Alle kymmenessä vuodessa Putin on saanut käännettyä ukrainalaisten katseet pitkäaikaisesti länteen idästä, kun etsitään ystäviä. Venäjällä alkavat käymään omat ystävämieliset maat ja kansat vähiin eikä vähiten sen lähialueilla. Kun Putinin valtakausi Venäjän johdossa enemmin tai myöhemmin loppuu, on seuraavalla maan johdolla iso työ saada korjatuksi välit edes osaan naapurimaihin. Haastavin tulee olemaan Venäjän tärkein naapurimaa Ukraina.