– 27.9.2023

Stop Killer Robots -kampanja jalkautui keskustelemaan autonomisista asejärjestelmistä poliittisten päättäjien ja virkamiehien kanssa 

Automatisoidun päätöksenteon asiantuntija tohtori Catherine Connolly vieraili Suomessa, kun ratkaiseva hetki autonomisten asejärjestelmien säätelyssä lähestyy. Tekoälyn kehittymisen myötä keskustelu autonomisista asejärjestelmistä, eli tappajaroboteista, käy yhä ajankohtaisemmaksi. Autonomiset aseet ovat tekoälyn ohjaamia robotteja, jotka tunnistavat kohteensa ja käyttävät tappavaa tuhovoimaa ilman ihmisen osallistumista.

Kampanjan jäsenet ja tohtori Connolly tapasivat tiistaina 26.9. poliittisia päättäjiä ja virkamiehiä niin eri puolueista kuin ulkoministeriöstä. Päättäjien kanssa keskusteltiin autonomisista asejärjestelmistä ja niiden säätelemisestä Suomessa ja globaalilla tasolla. 

Asejärjestelmien autonomisten valmiuksien lisääntyessä valtioiden on aika toimia ja tukea neuvotteluja uusista kansainvälisistä säännöistä. Suomen Stop Killer Robots -kampanja toivoo Suomen tukevan päätöslauselmaa. Autonomiset asejärjestelmät kieltävää sopimusta on pyritty saada aikaiseksi YK:n tavanomaisia aseita koskevan sopimuksen eli CCW:n puitteissa. Tähän mennessä jo 100 valtiota tukee autonomisia aseita sitovaa oikeudellista välinettä ja vaatii robottiasekieltoa. 

“Autonomiset aseet herättävät lukuisia moraalisia, oikeudellisia ja eettisiä huolenaiheita. Ne haastavat voimankäytön inhimillisen hallinnan, mikä johtaa digitaaliseen dehumanisaatioon, hämärtää vastuukysymyksiä konflikteissa ja uhkaa kansainvälistä rauhaa, turvallisuutta ja vakautta. Asejärjestelmien autonomisten valmiuksien lisääntyessä valtioiden on aika toimia ja tukea neuvotteluja uusista kansainvälisistä säännöistä. Koneilla ei pitäisi olla valtaa tehdä elämän tai kuoleman päätöksiä”, Connolly sanoo.

Connollyn tutkimuksia on julkaistu laajasti eri julkaisuissa. Hän on luennoinut Irlannin puolustusvoimien sotilasopistossa ja työskennellyt Irlannin ulkoasiain- ja kauppaministeriön kanssa Irlannin suurlähetystössä Lontoossa.

Suomessa Stop Killer Robots -kampanja on toiminut vuodesta 2014. Kampanjan tarkoitus on kasvattaa päättäjien ja kansalaisten tietoutta liittyen autonomisiin aseisiin ja niiden riskeihin.

“Aseiden autonomia on osa laajempaa kysymystä tekoälyn sääntelystä, jossa on tähän asti oltu taipuvaisia tekemään liian suurta eroa siviili- ja sotilaskäytön välillä. Jos tekoälyä ei käsitellä sotilaallisessa kontekstissa, sillä on laajat seuraukset koko yhteiskunnalle. Toivomme Suomen tunnistavan tämän ja äänestävän päätöslauselmaa, joka vie sopimusneuvotteluja eteenpäin”, sanoo Stop Killer Robots Finland -verkoston koordinaattori Kaisu Kinnunen.

 

Vasemmalta oikealle: Kaisu Kinnunen, Mikko Savola (Keskusta), Catherine Connolly, Julia Jernvall ja Antti Kaikkonen (Keskusta)

Vasemmalta oikealle: Catherine Connolly, Jussi Saramo (Vasemmisto), Li Andersson (Vasemmisto), Julia Jernvall, Johanna Kelhu (Vasemmistoliiton poliittinen asiantuntija) ja Kaisu Kinnunen

Vasemmalta oikealle: Kaisu Kinnunen, Johannes Koskinen (SDP) ja Catherine Connolly

Alhaalta ylös: Catherine Connolly, Maria Ohisalo (Vihreät), Kaisu Kinnunen, Tero Suoniemi (Vihreiden poliittinen asiantuntija) ja Julia Jernvall

Vasemmalta oikealle: Julia Jernvall, Helena Hakaoja (Ulkoministeriö), Catherine Connolly ja Kaisu Kinnunen