– 24.1.2023

Tuomiopäivän kellon viisareita siirrettiin

Bulletin of the Atomic Scientists isännöi  24. tammikuuta suoraa virtuaalista tiedotustilaisuutta klo 10.00 EST/1500 GMT siis Suomen aikaa kello 17  ilmoittaakseen, muuttuuko Tuomiopäivän kellon “Doomsday Clockin” aika.  

Viimeksi kelloa siirrettiin 100 sekuntia lähemmäs “puoliyötä” vuonna 2020, ja nyt Ukrainan sodan aiheuttaman turvallisuuspoliittisen varustelukierteen kiihtymisen myötä, ja ydinaseilla uhkailun, oletetaan, että viisareita siirretään tänään taas lähemmäs täystuhon uhkaa.  

– Moni ehti luulla ennen Ukrainan sodan eskaloitumista, että ydinsodan uhka oli jäänyt menneisyyteen ja aseet olivat vain “poliittinen” ase, ihmiset unohtivat ja halusivat unohtaa sen valtavan riskit mitä pelkästään ydinaseiden olemassaolo muodostaa ihmiskunnalle. Nyt ydinsodan uhka ydinasevaltojen vastakkainasettelun kiristyessä, on taas totisinta totta, toteaa Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius

– Ydinsotaa ei voi kukaan voittaa, ydinaseita ei voi käyttää edes pienenpienesti, rajatusti, ilman massiivisia ekologisia ja humanitaarisia seurauksia.  Toivottavasti Tuomiokellon viisarit ja niiden mahdollinen siirtäminen muistuttaa kaikkia maailman poliittisia päättäjiä ja johtajia siitä suuresta vastuusta mikä heillä on, kun päätetään sodan ja rauhan kysymyksistä, Lodenius vetoaa.  

EDITOITU LISÄYS  ILMOITUKSEN JÄLKEEN
Tuomiopäivän kello siirrettiin 10 sekuntia eteenpäin eli lähemmäksi keskiyötä kuin koskaan. Nyt se osoittaa vain 90 sekuntia vaille keskiyön. Perusteluna siirrolle on  Sota Ukrainassa ja Putinin avoin uhkailu ydinaseiden käytöstä jotka ovat merkittävästi lisänneet ydinsodan syttymisen riskiä. Tutkijoiden mukaan olemme todella kuilun partaalla ja aika on käymässä vähiin.

 Linkki, josta voi katsoa lähetyksen suoraan Doomsday Clock -ilmoitustilaisuudesta, puhujina muun muassa Mary Robinsson: Ohjelma-linkki josta löytää myös tarkemmin tiedotteesta perustelut

 

TUOMIOPÄIVÄN KELLO – DOOMSDAY CLOCK 

Tuomiopäivän kello varoittaa ihmiskuntaa siitä miten lähellä se on täystuhosta. Se on symboli, vertauskuvallinen kello, joka näyttää aikaa maapallon tuhoutumiseen ihmiskunnan toiminnan seurauksena.
Sen historia juontuu vuodesta 1945, ja sen suunnitteli ryhmä tutkijoita, jotka olivat osallistuneet toisen maailmansodan aikana ensimmäisen ydinpommin kehittämiseen Yhdysvaltojen Manhattan-projektissa.

 

Lähde:

Bulletin on Atomic Science 

 

LISÄTIETOJA 

Julia Jernvall

Tiedottaja

julia.jernvall@rauhanliitto.fi

puh. 040 099 8275