– 22.1.2024

Ydinasekieltosopimus TPNW astui voimaan 3 vuotta sitten

Ennen ydinasekieltosopimus TPNW:n (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons) hyväksymistä ydinaseet olivat ainoita joukkotuhoaseita, joita ei oltu kielletty kattavasti, huolimatta niiden katastrofaalisista, laajalle levinneistä ja jatkuvista humanitaarisista haitta- ja ympäristövaikutuksista. Nyt se täyttää merkittävän aukon kansainvälisessä oikeudessa.

TPNW kieltää valtioita kehittämästä, testaamasta, valmistamasta, siirtämästä, omistamasta, varastoimasta, käyttämästä tai uhkaamasta ydinaseilla tai sallimasta ydinaseiden sijoittamista alueelleen. Se myös kieltää heitä avustamasta tai kannustamasta ketään osallistumaan mihinkään näistä toiminnoista. Lisäksi osapuolien on autettava kaikkia ydinaseiden käytön ja testauksen uhreja ja ryhdyttävä toimiin ydinaseista saastuneiden alueiden kunnostamiseksi. Sopimuksen johdanto-osassa tunnustetaan ydinaseiden aiheuttamat vahingot, mukaan lukien suhteeton vaikutus naisiin ja tytöihin sekä alkuperäiskansoihin ympäri maailmaa.

Sopimus neuvoteltiin YK:n päämajassa New Yorkissa 2017, ja siihen osallistui yli 135 maata sekä kansalaisyhteiskunnan jäseniä. Se avattiin allekirjoittamista varten 20.9.2017 ja astui voimaan 22.1.2021. Sopimus on luonteeltaan pysyvä ja oikeudellisesti sitova.

Tämänhetkinen ydinasepelote ei ole kestävä ratkaisu maailmanrauhan rakentamisessa. Ydinasevaltioiden, ja Naton, mantra kuuluu niin, että pelote toimii kun mahdollinen vastustaja on tietoinen kyseisen tahon kyvystä tehdä vastaisku. Ongelma piilee siinä, että pelote perustuu milloinkin vallassa olevan poliittisen johtajan kykyyn tehdä rationaalisia päätöksiä. Pahimmillaan pelote voi johtaa epäselvyyteen tai jopa bluffiin, kun vastustaja ei tiedä missä veteen piirretty viiva ydinaseiden käytöstä kulkee. Peloteen toimivuuteen ei voi luottaa, sillä se vaatii vain yhden tahon, joka ei kestä stressaavaa tilannetta tai jännittynyttä poliittista ilmapiiriä – puhumattakaan siitä, että heitä voidaan harhaanjohtaa. 

Ihmiskunnan kohtaloa ei koskaan tulisi uskoa vain harvojen tai edes yhden ihmisen käsiin. Ennemmin tai myöhemmin joku voi olla niin epätasapainoinen tai epätoivoinen, että hän tekee kohtalokkaan virheen.