– 1.8.2019

Hiroshima-päivä 6.8.: Atomipommien uhreja muistetaan kynttilälyhdyin

Hiroshima-päivä: Atomipommien uhrien muistoksi mereen laskettuja punaisia ja valkoisia kynttilälyhtyjä hämärtyvässä illassa

Tiistaina 6.8. vietetään atomipommien uhrien muistopäivää eli Hiroshima-päivää. Hiroshima-päivän tilaisuuksia järjestetään eri puolella Suomea ja maailmaa. Helsingissä päivän päätapahtuma järjestetään Töölönlahdella klo 21 alkaen.

Hiroshiman ja Nagasakin atomipommi-iskuista tulee kuluneeksi tänä vuonna 74 vuotta. Yhdysvaltojen 6.8. ja 9.8.1945 pudottamat pommit tuhosivat japanilaiset kaupungit silmänräpäyksessä. Sadattuhannet kuolivat ja vammautuivat. Hengissä selvinneet ja heidän jälkeläisensä kärsivät edelleen atomipommien seurauksista.

Tänä vuonna Hiroshima-päivää vietetään toista kertaa sen jälkeen, kun YK:n ydinaseet kieltävä sopimus avautui allekirjoituksille syyskuussa 2017. Tähän mennessä sopimuksen on ratifioinut 23 ja allekirjoittanut 70 valtiota. Sopimus astuu voimaan, kun sen on ratifioinut 50 valtiota.

”Ydinaseet ovat joukkotuhoaseita, jollaisia kenelläkään ei pitäisi olla. Kuitenkin maailmassa on tälläkin hetkellä arviolta 14 000 ydinkärkeä”, sanoo Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius, ja jatkaa: ”Yksi Hiroshima-päivän tehtävistä on muistuttaa aseistariisunnan tärkeydestä. On meidän kaikkien tehtävä varmistaa, ettei ydinaseita enää koskaan käytetä.”

Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien uhreja muistetaan japanilaisen perinteen mukaan laskemalla kynttilälyhtyjä veteen. Tunnelmallinen rauhantapahtuma järjestetään Suomessa ainakin Helsingissä, Joensuussa, Loviisassa, Maarianhaminassa, Närpiössä, Porvoossa, Tampereella, Turussa ja Vääksyssä.

Helsingissä Hiroshima-päivän päätilaisuus järjestetään perinteiseen tapaan Töölönlahdella, Oopperan amfiteatterilla. Tapahtuma alkaa klo 21 puheilla ja musiikilla. Puhujina ovat kirkkoherra Hannu Ronimus Töölön seurakunnasta ja kansanedustaja Eva Biaudet. Musiikista vastaa Merikukka Quartet. Kynttilälyhdyt lasketaan Töölönlahteen noin klo 22. Tapahtuman järjestävät Suomen Rauhanliitto, Svenska Fredsvänner i Helsingfors Helsingin seurakuntayhtymä ja Töölön seurakunta yhteistyössä usean rauhanjärjestön kanssa.

Hiroshima-päivän tapahtumat Suomessa

Kynttilöitä vedessä atomipommien uhrien muistotilaisuudessa Hiroshima-päivänä
Atomipommien uhreja muistetaan perinteisesti veteen laskettavin kynttilöin. Kuvan kynttilälyhdyt ovat Töölönlahdelta, Helsingistä.

Alla olevasta listasta löydät Rauhanliiton tiedossa olevat Hiroshima-päivän tapahtumat Suomessa. Jos tiedät tapahtuman joka ei löydy listasta, vinkkaa siitä meille osoitteeseen tiedotus@rauhanliitto.fi!

Helsinki

Perinteinen Hiroshima-illan muistotapahtuma Töölönlahdella, Oopperan amfiteatterilla. Puheita ja musiikkia klo 21, kynttilälyhtyjen lasku mereen klo 22.

Joensuu

Ydinpommien surmaamia ja vammauttamia ihmisiä muistetaan Joensuussa laskemalla kukkia Pielisjokeen. Alussa lyhyt puheenvuoro. Tapahtuma alkaa klo 19 Sirkkalan puiston laiturilla.

Lahti

Kello 21 Pikku-Vesijärvenrannassa puhe ja kynttilälauttojen lasku veteen. Kynttilöitä saa järjestäjiltä.

Loviisa

Loviisan Rauhanfoorumi huipentuu Hiroshima-päivänä 6.8 Rauhaniltaan sekä Hiroshima-päivän kynttiläkulkueeseen Laivasillalta kohti Plagenia (Loviisan uimaranta, Kapteenintie 5). Tilaisuus alkaa Laivasillan paviljongilla klo 20 ja lyhtykulkue lähtee klo 21.45.

Mariehamn

Emmaus Åland bjuder traditionsenligt in till ljusceremoni i Sjökvartetet kl 21.00. I år ordnar vi även ett panelsamtal i Lagtinget på tema kärnkraft och säkerhet kl 18.30.

Närpes

Närpesnejdens fredsförening uppmärksammar Hiroshimadagen den 6.8 kl. 21.00. Vi tänder fredsljus i Närpes å vid idrottsparkens brygga. Tal av Ann-Mari Audas-Willman och musikaliska inslag av Jimmy Teir. Allsång ackompanjeras av Sven Söderlund och Helge Stenback.

Porvoo

Porvoon pääkirjastossa järjestetään tiistaina 6.8. klo 10-11 ja 15-16 lapsille ja aikuisille origamityöpaja. Työpaja on maksuton ja avoin kaikille. Hiroshiman muistopäivää kunnioitetaan illalla klo 21 alkaen kirjaston vieressä olevassa japanilaistyylisessä Kirjailijapuistossa. Puistoon sytytellään lyhtyjä ja spontaanit musiikkiesitykset (ilman äänentoistoa) ovat tervetulleita. Tapahtuman järjestävät porvoolaiset Tommi Laine & Haruka Terao yhdessä Porvoon kaupunginkirjaston kanssa.

Tampere

Rauhanliekki asevarustelua vastaan Hiroshima-päivänä. Tule sytyttämään kynttilä Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien uhrien muistolle Hiroshima-päivänä tiistaina 6.8.2019 Tampereen Keskustorille kello 18:00.

Turku

Tule sytyttämään kynttilä Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien uhrien muistolle Turussa, Auransillan kupeessa Läntisellä Rantakadulla kello 20. Turun Rauhanpuolustajien järjestämässä tilaisuudessa musisoi Jaakko Palviainen ja puheen pitää Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.

Vääksy

Atomipommien uhrien muistoksi lasketaan kynttilät Vääksyn jokeen kello 20. Kokoontuminen kahvila Kardemumman luona (Melakuja 4, auki kello 19 lähtien), jossa jaetaan kynttilät. Ennen kynttilöiden laskua kuullaan Matleena Karjalaisen iltamusiikki ja kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbackan puhe.

Edit. Lisätty kaupunkeja ja tapahtumia listaan 5.8.2019