– 22.6.2022

Bruce Kent, rauhanliikkeen ikoni

Bruce Kent

Rauhanaktivisti ja aiempi katolinen pappi Bruce Kent syntyi Blackheathissa, Lontoossa 22 kesäkuuta 1929 ja kuoli kodissaan Lontoossa 8 kesäkuuta 2022. Hän oli kuollessaan 92-vuotias, aktiivinen viime hetkiin saakka. Hänet nähtiin osoittamassa mieltä Ukrainan sotaa vastaan Lontoossa Venäjän suurlähetystön edessä kahdestaan vaimonsa Valerie Flessatin kanssa vielä maaliskuussa 2022.

Lontoon The Imperial War Museumin portaita noustaessa vuonna 2017 vastassa oli Bruce Kentin valtaisa kuva. Siinä hän puhui Hyde Parkissa 250 000 ihmiselle vuonna 1983. Sotamuseon yksi kerros oli omistettu Englannin rauhanliikkeen historialle. Bruce – eikä Bertrand Russell – oli valittu liikkeen symboliksi.


Bruce Kentiä on nimitetty Britannian kaikkein radikaaleimmaksi katoliseksi papiksi. Hän sai toiminnallaan kirkkonsa luopumaan pidättyväisestä kannasta rauhanliikkeeseen 1980- luvulla, jolloin NL:n SS20 ydinohjusten ja USA:n risteilyohjusten sijoitus jakautuneen Euroopan eri puolille synnytti laajoja protestiliikkeitä. Kent ryhtyi täysipäiväiseksi rauhanaktivistiksi. Hän toimi ensin CND:n, Campaign for Nuclear Disarmament-liikkeen puheenjohtajana ja vuosina 1980 – 85 sen pääsihteerinä nostaen liikkeen uuteen nousuun. 3000 aktiivin jäsenjoukko kasvoi nopeasti satoihin tuhansiin. Hän käveli Britannian halki protestiksi ydinasepolitiikalle ja järjesti mielenosoituksia Greenham Commonin ydinasetukikohtaa piirittäneen tunnetun naisten protestileirin tueksi. Kent oli loistava puhuja, organisaattori, innostava keskustelija ja lempeäluontoinen argumentoija. Vuonna 1987 hän jätti merkittävän pappisuransa säilyttäen kuitenkin hyvät yhteydet kirkkoonsa.

Vuosina 1985 – 1992 hän toimi maailman sitoutumattomia rauhanjärjestöjä edustavan Kansainvälisen Rauhantoimiston (IPB) puheenjohtajana. IPB perustettiin vuonna 1892 samanaikaisesti IPU:n eli Parlamenttien välisen Unionin rinnakkaisjärjestöksi. Bruce Kent oli keskushahmona, kun IPB:n 100 vuotisjuhla järjestettiin Helsingissä vuonna 1992. Iltatilaisuus IPB:n johtohenkilöille oli kotonamme, olohuoneessa kohotettiin shampanjamaljoja. Juuri silloin avoimesta puutarhan ovesta– kuin Nooakin arkista – käveli piirimme keskelle siili katsellen rauhallisesti ympärilleen – mitä ihmettä täällä on tapahtumassa!


Samalla tavalla Bruce Kentin kodin ovet olivat aina auki suomalaisille – kuten muillekin – rauhanaktivisteille. Istuimme viimeksi 29.3.2022 pitkään iltapäivällä Brucen ja Valerien kanssa heidän kodissaan Lontoon Venetia Roadilla.


Ilkka Taipale ja Vappu Taipale

 

Kuvassa Valerie, Bruce ja Ilkka lounaalle 19.3.2022, kuvan otti Vappu Taipale

 

Artikkelikuva: Times Newspapers LTD