– 9.10.2023

Rauhanliiton Laura Lodenius väkivallan ja sodan eskaloitumisesta Israel / Palestina -alueella 9. lokakuuta

Israelin ilmaiskun jälkeisiä vahinkoja Gazan kaupungissa maanantaina aamulla. KUVA: MOHAMMED SALEM / REUTERS

Väkivallan kierre Israelissa ja Gazassa kärjistyi entisestään viikonloppuna Hamasin hyökättyä Israelissa siviilejä vastaan. Siviilejä vastaan hyökkääminen on tuomittavaa myös sodassa. Hyökkäyksen seurauksena Israelin hallitus vastasi heti voimalla ja väkivallalla, josta seurasi yhä suurempi määrä viattomia sodan uhreja. 

Rauhanliitto, kuten monet muutkin rauhanjärjestöt, tuomitsevat siviileihin kohdistuvan väkivallan kaikkialla maailmassa. Esimerkiksi ihmiskilpien käyttö ja panttivankien ottaminen osana sotimistakaan ei ole koskaan hyväksyttävää, vaan rikos. Israel ei myöskään ole noudattanut YK:n päätöslauselmia ja kansainvälistä oikeutta toimissaan oman “turvallisuutensa” nimissä palestiinalaisia vastaan. Itsenäisen Palestiinan valtion luominen on jäänyt lähinnä haaveeksi ja kansainvälinen tuki sen luomiselle on selkeästi laimentunut, eikä kahden valtion ratkaisuun enää uskota. 

Katkaistaksemme väkivallan kierteen ja ääriliikkeiden ja ääripolitiikan tuen koko alueella –  kummallakin puolella – on nähtävä kokonaiskuva ja puhuttava väkivallan juurisyistä. Ne ovat tälläkin kertaa valtapolitiikassa ja epätoivossa. Niin kauan kun kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia ei kunnioiteta, eikä esimerkiksi nuorella palestiinalaisten polvella ole minkäänlaisia elinolosuhteiden paranemisen näkymiä ja repressioita arjessa vaan lisätään, väkivallan kierre kärjistyy. Meidän, kansainvälisen yhteisön, on pystyttävä puuttumaan ja pyrittävä vaikuttamaan tähän kehitykseen.

Väkivallan eskaloituminen nyt Israel / Palestiinassa ei ole yksittäistapaus eikä se tule tyhjästä, vaikka Hamasin sotilaallinen kyvykkyys tällä kertaa olikin yllätys Isrealin turvallisuuskoneistolle. Väkivalta on lisääntynyt jyrkästi jo pitkään, erityisesti Länsirannalla. Vuonna 2023 on tullut eniten kuolonuhreja sitten 2005 jälkeen. Hollantilainen PAX-järjestö arvio yli 200:n palestiinalaisen ja 30:n israelilaisen olleen tapettu jo aiemmin tänä vuonna. Hamasin viime viikonlopun hyökkäyksestä ei kannata, eikä voi puhua erillään laittomasta miehityksestä, vaan Gazan alueen saarron ja oikeuksien puutteen aiheuttamasta toivottomuudesta.  

Kansainvälisen yhteisön, myös Euroopan unionin, on nyt tehtävä kaikkensa estääkseen tilanteen eskaloitumista entisestään ja aktiivisten väkivaltaisuuksien pitkittymisen ja uusien siviiliuhrien syntymistä. Tulitaukoneuvotteluja tulee edistää aktiivisesti kaikin tavoin; ei pelkästään tuomita Hamasin teot, mutta painostaa kumpaakin osapuolta katkaisemaan väkivallan kierre sekä estää uusia ryhmittymiä liittymästä sotatoimiin ja heittämästä bensaa liekkeihin. On pyrittävä jarruttamaan Israelin maahyökkäystä tiheästi asuttuun Gazaan, jotta enemmältä verenvuodatukselta ja marttyyreiltä säästyttäisiin.

Tarvitaan yhtenäisempää päättäväisempää kansainvälistä politiikkaa, ja aktiivista rauhanvälittämistä, joka vahvemmin vaatii ja pakottaa osapuolia kansainvälisen oikeuden noudattamiseen ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen sekä turvallisuuden ja ihmisarvon takaamisen kaikille. 

Vain puuttumalla juurisyihin – mukaan lukien laittomaan miehitykseen ja eriarvoisuuteen – voidaan tämä kierre katkaista ja siten tuoda rauhan mahdollisuus hieman lähemmäksi.

Suremme uhreja, mutta surussakaan ei saa antaa ymmärtää, että väkivallan lisääminen olisi oikein. Nyt pitää vaatia käännettä ja sitoutumista rauhaan.

 

Kuvassa Israelin ilmaiskun jälkeisiä vahinkoja Gazan kaupungissa maanantaina 9.10.2023 aamulla.