– 3.8.2023

Sodasta hyötyjän kuvaus: Wagner-ryhmä

Wagner-palkkasotilasryhmällä on ollut keskeinen rooli Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan, mutta se on perustamisestaan lähtien osallistunut konflikteihin useissa muissakin maissa – usein äärimmäistä väkivaltaa käyttäen. Juhannuksena Wagner herätti huomiota Venäjän sotilasjohtoa vastaan suunnatulla kapinalla, joka lopulta latistui nopeasti. Kapinan jälkeen Wagnerin asema on ollut epäselvä ja sen läsnäolo Ukrainassa on pienentynyt. Kuitenkin pelkästään heinäkuun aikana se on lähettänyt sotilaita Keski-Afrikan tasavaltaan ”turvaamaan” kansanäänestystä ja kertonut olevansa valmis antamaan tukea Nigerissä vallan kaapanneille sotilaille. Rauhanliiton suomentama artikkeli käy läpi Wagnerin tähänastista toimintaa ja siitä saamaa taloudellista hyötyä erityisesti Afrikan valtioissa.

Sisältövaroitus: Tässä artikkelissa viitataan seksuaaliseen väkivaltaan, kidutukseen ja muihin yksityiskohtiin, jotka voivat järkyttää joitakin lukijoita.

Wagner-ryhmä on venäläinen puolisotilaallinen järjestö, jonka perustivat vuonna 2014 entinen Venäjän sotilastiedustelun keskuselin GRU:n upseeri Dmitri Utkin ja liikemies Jevgeni Prigožin. Wagneria on kuvailtu ”yhdeksi Venäjän vaikutusvaltaisimmista ulkopoliittisista työkaluista”. Prigožinilla oli perustamisvaiheessa läheiset liikesuhteet Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin, kun taas Utkinilla on läheiset siteet äärinationalistiseen ja valkoista ylivaltaa kannattavaan Yön sudet -moottoripyöräkerhoon. Perustamisestaan lähtien Wagner-ryhmä on tullut tunnetuksi valmiudestaan käyttää äärimmäistä väkivaltaa ja raakuutta operaatioissaan. Ryhmä on toiminut uutterasti päästäkseen käsiksi luonnonvaroiltaan rikkaisiin alueisiin Afrikassa ja on joissakin tapauksissa hyväksynyt sotilaspalvelustensa vastineeksi mineraalien louhintaoikeuksia sekä hakkuuoikeuksia. Nämä toimet ovat olleet valtaisan tuottoisia. Esimerkiksi vuonna 2018 Prigožiniin yhteyksiä omaaville öljy-yhtiöille tarjottiin tiettävästi 25 prosentin omistusosuutta kaikista öljykentistä, jotka Wagner onnistui kaappaamaan ISIS:n hallusta Syyriassa. Vuoteen 2020 mennessä yksi näistä öljy-yhtiöistä teki syyrialaisten öljykenttien avulla 134 miljoonan dollarin bruttomyynnin ja 90 miljoonan dollarin voitot.

Viime aikoihin asti Wagner-ryhmä on toiminut suhteellisen huomaamattomasti eri puolilla maailmaa, ollen todistetusti osallisena Syyriassa, Libyassa, Etelä-Sudanissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Venezuelassa, Mosambikissa ja Ukrainassa. Konflikteihin suorasti osallistumisen lisäksi yritys tarjoaa sotilaallista tukea, koulutusta ja turvallisuuspalveluja poliitikoille sekä kaivoksissa ja muissa avainkohteissa. Wagner-ryhmä on tullut tunnetuksi aktiivisesta roolistaan Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan, jossa sillä on ollut keskeinen rooli osassa sotatoimista.

Financial Timesin mukaan Wagner-ryhmä ei vaikuttaisi olevan luonteeltaan niinkään itsenäinen yksikkö, vaan ”keskenään vuorovaikutuksessa olevien yhtiöiden muodostama rönsyilevä verkosto”. Putinin mukaan Venäjän valtio rahoittaa Wagner-ryhmää täysin. Hän kertoi Venäjän puolustusviranomaisten kokouksessa valtion maksaneen Wagner-yhtiölle yli 86 miljardia ruplaa (noin 940 miljoonaa dollaria).

Tässä kuvauksessa keskitytään Wagner-ryhmän Ukrainan ulkopuoliseen toimintaan.

Libya

Wagner-ryhmä on osallisena useissa konflikteissa eri puolilla Afrikkaa tarjoten valikoiman palveluja Libyassa, Sudanissa, Etelä-Sudanissa, Mosambikissa ja Keski-Afrikan tasavallassa. Libyassa Wagner tuki sotilasjohtaja Khalifa Hiftarin LAAF-joukkoja Tripoliin vuosina 2019-2020 kohdistuneessa hyökkäyksessä asentamalla maamiinoja ja ansoja –  kansainvälisessä oikeudessa kiellettyjä aseita, jotka eivät erota siviilejä ja sotilaita kohteina. BBC:n keräämät todisteet viittaavat siihen, että Wagner-ryhmällä oli keskeinen rooli jalkaväkimiinojen asentamisessa alueelle.

Keski-Afrikan tasavalta

Keski-Afrikan tasavallassa Wagner-ryhmä on hyötynyt luonnonvarojen massiivisesta ottamisesta ja metsähakkuista sen jälkeen, kun noin tuhat Wagnerin palkkasotilasta saapui maahan puolustamaan presidentti Faustin-Archange Touadéran hallitusta vuonna 2016. Wagner-ryhmälle myönnettiin rajoittamattomat hakkuuoikeudet ja hallinta Ndassiman kultakaivokseen. Nainen, jonka aviomies työskenteli kaivoksessa, kertoi NBC Newsille, että hänen miehensä tapettiin muiden poistumasta kieltäytyneiden tavoin Wagnerin palkkasotilaiden tekemän väkivaltaisen valtauksen aikana. Toiset kertoivat, että ryhmä otti siviilejä tarkoituksella kohteekseen terrorisoidakseen heitä ennen kaivoksen valtaamista. Vuodesta 2021 lähtien kaivosta on kehitetty laajasti, ja sinne on asennettu uudenaikaisia jalostuslaitteita. Analyytikoiden mukaan todisteet kertovat pitkän aikavälin merkittävästä luonnonvarojen louhimissuunnitelmasta, jonka vuosittainen arvo voi olla 100 miljoonaa dollaria.

Vuonna 2023 raportoitiin yhteenotoista Coalition of Patriots for Change -kapinallisryhmän ja Wagnerin joukkojen välillä, joiden aikana tapahtuneessa väijytyksessä Wagner kärsi suhteellisen raskaita tappioita. Eri kapinallisryhmät ovat alkaneet taistella yhdessä suojellakseen kaivosintressejään Wagnerin pyrittyä turvaamaan kaivosalueiden hallintaa. 

Mosambik

CNN raportoi vuonna 2019 Wagner-ryhmän operaatioista Mosambikissa, johon ryhmä pestattiin tukemaan Mosambikin armeijaa kapinallisten kukistamisessa maan pohjoisessa maakunnassa. 160 Wagnerin palkkasotilasta sijoitettiin kuukausi sen jälkeen, kun Mosambikin presidentti Filipe Nyusi oli vieraillut Moskovassa. Ryhmä saapui venäläisillä An-124-kuljetuskoneilla, joista ainakin yksi kuului Venäjän ilmavoimille. Useat venäläiset yritykset kilpailevat muiden kansainvälisten yhtiöiden kanssa Mosambikin luonnonvarojen, kuten nesteytetyn maakaasun ja timanttien, hyödyntämisestä. Raporttien mukaan Wagnerin taistelijat vetäytyivät ja heidät korvattiin ruandalaisjoukoilla Wagnerin epäonnistuttua kapinan hillitsemisessä. 

Mali

YK:n raportti toukokuulta 2023 kuvaa jopa 500 siviilin joukkomurhaa, jonka tekijöinä pidetään Malin turvallisuusjoukkoja ja Wagner-ryhmän jäseniä. Hyökkäys tapahtui Mouran kylässä Nigerjoen sisämaasuistoalueella. Kymmeniä aseistettuja joukkoja laskeutui maahan helikoptereista. Viiden päivän aikana surmattiin satoja ihmisiä, joista laaja enemmistö oli aseettomia siviilejä.

Syyria

Wagner-yhtiö nähtiin Syyriassa ensimmäisen kerran vuonna 2016, jolloin sillä oli maassa 1000-1600 työntekijää. Yhtiö on vastannut muiden venäläisten yritysten valtaamien öljy- ja kaasulähteiden turvaamisesta ja toiminut ”iskujoukkoina” Syyrian valtion hyökkäyksessä Palmyraan vuonna 2016. Satoja Wagner-ryhmän taistelijoita arvellaan kuolleen vuoden 2018 Khashamin taistelussa, kun Yhdysvaltojen tekemät ilmaiskut osuivat hallintoa kannattavien asemiin Khashamin ja Al Tabiyehin kaupunkien lähistöllä.

Vuonna 2021 kolme kansalaisjärjestöä – kansainvälinen ihmisoikeusjärjestöjen kattojärjestö FIDH, Syrian Center for Media and Freedom of Expression (SCM) ja venäläinen ihmisoikeusryhmä Memorial –  aloittivat oikeustoimet Wagneria vastaan syyrialaisen kidutuksen uhrin puolesta.

Vuonna 2017 julkaistiin video, jossa Wagner-ryhmän jäsenet kiduttivat ja murhasivat raa’asti Syyrian armeijasta karanneen Hamadi Boutan. Videossa Bouta tapettiin lekalla, mestattiin ja sytytettiin sitten tuleen. Wagner on sittemmin ottanut lekan keskeiseksi osaksi brändiään sisällyttäen sen logoonsa, t-paitoihinsa ja muihin myyntituotteisiinsa.

Venezuela

Vuonna 2019 Wagner-ryhmän jäsenten raportoitiin matkustaneen Venezuelaan presidentti Nicolás Maduron henkivartijoiksi. Joukkojen sijoittaminen tapahtui Venäjän ja Yhdysvaltojen tukiessa eri osapuolia Venezuelan hallintaa koskevassa konfliktissa, jossa Venäjä tukee Maduroa, kun taas Yhdysvallat asettui oppositiojohtaja Juan Guaidon taakse.

 

 

Julkaistu alunperin War Resisters’ Internationalin nettisivulla 12. heinäkuuta 2023.

Suomennos: Esa Noresvuo

Kuvateksti: Venäläiset palkkasotilaat turvaamassa Keski-Afrikan tasavallan presidenttiä.

Kuva: Clément Di Roma / VOA, public domain