– 1.11.2022

Suomi ryhmittäytyi äänestyksessä ydinaseiden puolustajien joukkoon

Neuvostoydinkärjen harjoitusversio 80-luvulta.

Ukrainan sodan ja siihen liittyvän ydinaseuhan vallitessa maailman enemmistö, 124 valtiota, osoitti tukensa viime vuonna voimaan tulleelle ydinaseet kokonaan kieltävälle sopimukselle (TPNW). Perjantaina 28.10. Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokousäänestyksessä tuettiin kieltosopimusta ja vaadittiin vahvempaa sitoutumista sopimuksen tavoitteeseen päästä eroon ydinaseista koko maailmassa. Suomi äänesti Nato-maiden kanssa päätöslauselmaa vastaan. Suomi ei ole neuvotteluprosessissa Naton kanssa asettanut mitään ehtoja ydinaseiden suhteen jäsenyyshakemuksessaan. Rauhanliike on vaatinut selkeää linjausta, että Suomi olisi jatkossakin ydinaseeton.

Ydinasemaat puolustavat ydinaseitaan –  siis niiden niin kutsuttua legitimiteettiä. Kaikki yhdeksän ydinasevaltiota – Yhdysvallat, Venäjä, Yhdistynyt kuningaskunta, Ranska, Kiina, Israel, Pakistan ja Pohjois-Korea – vastustivat YK:ssa ydinasekieltosopimusta ja sen tavoitteita tukevaa päätöslauselmaa. Kaikki ydinasevaltiot Intiaa lukuun ottamatta äänestivät, myös erillistä päätöslauselmaa ydinaseiden humanitaarisista katastrofaalista seurauksista ihmiskunnalle, ja ettei ydinaseista enää ikinä käytettäisi, joko vastaan tai tyhjä. Merkille pantavaa oli Australian kannanmuutos, jossa se ennen Nato-rintamassa äänesti TPNW:tä vastaan, mutta tänä vuonna pidättäytyi äänestämästä. Australia näytti esimerkkiä siitä, kuinka valtiot voivat siirtyä pienin askelin kohti vastuullisempaa käyttäytymistä kansainvälisessä politiikassa. 

Osa Nato- ja sen liittolaismaista kuitenkin tuki lauselmaa ydinaseiden humanitaarisista seurauksista; muun muassa Kreikka, joka on osallistunut Naton ydinasepuolustukseen, äänesti kuitenkin tämän päätöslauselman puolesta.

Suomi ja Ruotsi äänestivät ydinasekieltosopimusta tukevaa päätöslauselmaa vastaan Nato-maiden jalanjäljissä

Ruotsi ja Suomi vastustivat ensimmäistä kertaa TPNW:n päätöslauselmassa. Nyt tehtiin selkeästi valinta, että äänestettiin Nato-maiden kanssa, vaikka kumpikaan ei ole vielä jäsenmaa. Ruotsi on aikaisemmin kannattanut näkyvästi ydinaseettomutta ja myös ydinaseiden kieltämistä kansainvälisellä sopimuksella, mutta on nyt Nato-jäsenyyden toivossa, ja aikaisemman USA:n vaikuttamisen seurauksena, kääntänyt takkinsa. Suomen ja Ruotsin äänestyskäyttämisen muutos on surullinen esimerkki kansainvälisen politikan blokkiutumisen ja vastakkainasettelun tiukentumisesta. 

Suomi ja Ruotsi pidättäytyivät ensi kertaa äänestämästä myös ydinaseen käytön humanitaarisista seurauksista koskevassapäätöslauselmaäänestyksessä. 

Suomen ydinasepolitiikka jatkossa?

Naton jyrkkä linjaus on viimeaikoina ollut, että se on ydinaseisiin tukeutuva liittokunta niin kauan kuin ydinaseita on olemassa. Kysymys on minkälaiseksi Suomen ydinaseriisuntaa puolustava politiikka muodostuu ulko- ja turvallisuuspolitiikassamme liittoutumisen jälkeen? Nato-jäsenyyden ei tarvitsisi kuitenkaan tarkoittaa sitä, että Suomi lyö hanskat tiskiin ydinaseriisunnan suhteen.

“Vaikka Suomi liittyiskin Natoon, Suomen tulisi silti jatkaa ydinaseettomana maana, eikä ylipäänsä hyväksyä ydinaseilla uhkailua – tai niihin turvautumista –  politiikan välineenä. Suomen poliittisen johdon tulisi ilmaista tämä Suomen ydinaseettomuus kaikissa tilanteissa selkeästi. Ydinaseet ovat uhka koko ihmiskunnalle, ja niiden käyttö, tai niillä uhkaaminen, on paitsi moraalitonta, myös kansainvälisen lain vastaisia”, Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius kommentoi. 

Tällä hetkellä Suomessa on voimassa ydinenergialaki, joka sisältää pykälän, jonka mukaan ydinräjähteiden maahantuonti samoin kuin niiden valmistaminen, hallussapito ja räjäyttäminen Suomessa on kiellettyä — eli ydinaseen tuominen Suomeen on toistaiseksi rikos. Tästä tulisi pitää kiinni, vaikka lakia uudistettaisiin. 

 Maailmanlaajuinen tuki ydinaseet kokonaan kieltävälle sopimukselle TPNW:lle kasvaa koko ajan; yhdeksän maata on ratifioinut  ydinasekieltosopimuksen tänä vuonna ja viisi uutta maata on allekirjoittanut sen. Näin sopimusosapuolten kokonaismäärä on jo 68 ja allekirjoittaneiden 91. Viimeisen kuukauden aikana kymmenet maat ovat ilmaisseet tukensa TPNW:lle pueenvuoroissaan YK:n yleiskokouksen ensimmäisessä komiteassa, mukaan lukien kaikki Karibian-, Afrikan- ja arabivaltiot. On kaikkien valtioiden edun – ja kaikkien valtioiden vastuun – mukaista reagoida ja tuomita uhkaukset ydinaseiden käytöstä, sekä ryhtyä toimiin niiden käytön estämiseksi.Jotta vältymme ydinsodalta, maiden on tuettava YK:n sopimusta ydinasekiellosta, joka on ainoa kattava ja oikeudellisesti valtioita sitova ydinaseet kieltävä sopimus. Se kieltää ydinaseiden kehittämisen, omistamisen, niillä uhkaamisen ja niiden räjäyttämisen. Sopimus  sisältää myös miten ydinaseista voi valvotusti luopua.
ICAN-järjestö (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) haluaa kaikkien valtioiden, myös ydinasevaltojen, liittyvän TPNW-sopimukseen ja luopuvan lopullisesti ydinaseista.

 

Julia Jernvall

Kirjoittaja on Rauhanliiton tiedottaja.