– 7.6.2018

Suomi vei sotatuotteita vuonna 2017 eniten EU-maihin ja Lähi-itään

Suomi vei sotatuotteita vuonna 2017 eniten EU:n alueelle (52,5 % kaikista toteutuneista vienneistä) ja Lähi-itään (23,87 %), ilmenee puolustusministeriön 7.6. julkaisemasta vientivalvontaraportista. Vientilupia myönnettiin enemmän kuin vuonna 2016, mutta toteutunutta vientiä oli vähemmän.

Suomen puolustustarvikeviennin suurimmat kohdemaat vuonna 2017 olivat:

  1. Puola
  2. Ruotsi
  3. Turkki
  4. Oman
  5. Arabiemiirikunnat
  6. Saudi-Arabia
  7. Latvia
  8. Norja
  9. Viro
  10. Etelä-Afrikka

Kärkikymmeniköstä löytyy parhaillaan sotaa käyviä ja autoritaarisia valtioita. Aseviennit ylläpitävät ja lietsovat konflikteja. Asekauppaa Jemenissä sotivien Arabiemiraattien ja Saudi-Arabian kanssa on arvosteltu runsaasti sekä Suomessa että muualla Euroopassa.

Esimerkiksi EU-parlamentti on toistuvasti kehottanut lopettamaan aseviennit Saudi-Arabiaan. Rauhanliitto ja Sadankomitea vaativat kantelivat tammikuussa 2018 oikeuskanslerille valtioneuvoston Patrialle myöntämistä vientiluvista Arabiemiraatteihin. Ne ovat jo pitkään vaatineet aseviennin lopettamista Lähi-itään.

Asekauppa koostuu puolustustarvikkeista eli sotatuotteista ja siviiliaseista. Puolustusministeriön tilastoista käy siis ilmi vain osa Suomen asevienneistä.